Massaalbezwaarprocedure box 3 komt er niet

24 juni 2024 | Door redactie

Demissionair staatssecretaris Van Rij van Financiën stelt in antwoord op vragen van Kamerleden over de aanslagen inkomstenbelasting (IB) 2023 met box 3-heffing dat er geen massaalbezwaarprocedure geïntroduceerd wordt voor deze aanslagen. Dit zou volgens hem anders leiden tot een te eenzijdige aanpassing van de belastingwet.

Na de 6 juni-arresten waarin de Hoge Raad aangaf dat ook de Herstelwet box 3 discriminerend is zijn er vragen door de Kamer gesteld over de aanslagen IB 2023 die een box 3-heffing bevatten. De aanslagen met beleggingen zijn namelijk aangehouden door de Belastingdienst maar belastingplichtigen met alleen spaargeld ontvangen al wel een definitieve aanslag IB 2023 terwijl de arresten ook voor spaarders gelden. 

Binnen zes weken bezwaar indienen

Die spaarders moeten er hierdoor voor zorgen dat, als ze kunnen aantonen dat hun werkelijk rendement in box 3 lager is dan het fictieve rendement, ze op tijd, dus binnen zes weken na dagtekening van de aanslag IB 2023, bezwaar indienen. Aan staatssecretaris Marnix van Rij is de vraag gesteld of de massaalbezwaarprocedure (V&A) van voor 2016 daarom niet van stal moet worden gehaald. Hierop was zijn antwoord dat dit niet wenselijk is. Volgens hem leidt dit tot een te eenzijdige aanpassing van de belastingwet. Deze aanpassing zou niet leiden niet tot 'het gewenste evenwicht tussen de individuele belangen van de belastingplichtige en het algemene belang van belastingheffing en in het verlengde daarvan de schatkist'. De staatssecretaris belooft onderzoek te gaan verrichten naar een  betere oplossing.

Overleg over individueel bezwaar

Er loopt momenteel wel een overleg met het ministerie van Financiën om te voorkomen dat er door belastingplichtigen met alleen spaartegoeden individueel bezwaar moet worden ingediend en er een flinke hoeveelheid bezwaarschriften bij de fiscus binnenkomt. Wij houden u op de hoogte!

Bijlagen bij dit bericht