Verbod op negatieve spaarrente komt er (nog?) niet

Minister Hoekstra van Financiën heeft in antwoord op Kamervragen aangegeven dat er nu geen verbod op negatieve spaarrentes komt. Hij denkt ook niet dat de banken snel overgaan tot het vragen van geld aan spaarders voor het beheren van hun spaargeld.

26 september 2019 | Door redactie

Er zijn nu nog geen banken in ons land die negatieve rentes hanteren. Maar als dat wel gebeurt, zal dit volgens onderzoek niet leiden tot een hoge opname van de spaargelden bij de banken geeft Hoekstra aan. Ook hoeven volgens hem de renteverlagingen niet te leiden tot spaarrentes onder nul, banken kunnen ook andere manieren bedenken om hun winstreserves op peil te houden. Het instellen van een verbod op negatieve spaarrente is volgens de minister niet effectief en daarom niet nodig. In België bestaat dit verbod al wel!

Discussie over box 3-heffing oprakelen

Een negatieve rente zal de discussie over de box 3-heffing (tool) natuurlijk nog meer oprakelen. Het voorstel dat onlangs bekend is gemaakt voor een andere berekening van de heffing gaat, als alles volgens plan verloopt, pas begin 2022 in werking treden. Als binnenkort de banken overgaan tot een negatieve spaarrente zullen spaarders terecht de vermogensrendementsheffing nog oneerlijker gaan vinden; belasting betalen over negatieve inkomsten kan echt niet. De roep om een snellere aanpassing van de box 3-heffing zal dan nog luider gaan klinken.

Bijlagen bij dit bericht