Vallen mijn aandelen alleen in box 3 als het belang onder de 5% blijft?

22 december 2020

Ik wil aandelen in een bv kopen. Die vallen dan in box 3 maar iemand zei dat dit alleen zo is als het belang onder de 5% blijft. Hoe zit dit?

Als u met de verkoop van beleggingsaandelen winst behaalt, is deze winst in principe belastingvrij. Deze aandelen vallen in box 3 van de IB. Deze vrijstelling geldt ook voor dividenduitkeringen.

Maar als u 5% of meer van de aandelen koopt wordt u gezien als aanmerkelijkbelanghouder. Als er dan door u een verkoopwinst door verkoop van de aandelen wordt behaald bent u belasting verschuldigd in box 2. In box 2 geldt een vast tarief van 26,9%. Dit tarief is ook van toepassing op winstuitkeringen (dividenden) die u als aanmerkelijkbelangaandeelhouder van de bv ontvangt. 

Dividenden zijn daarnaast ook onderworpen aan dividendbelasting. De bv moet deze belasting inhouden en afdragen aan de fiscus. Het gaat hier om een voorheffing. Dat wil zeggen, dat u deze belasting later kunt verrekenen met uw IB. De dividendbelasting bedraagt 15%, zodat u in de IB nog 11,9% moet bijbetalen.

Dubbel

De belastingheffing op dividenden en verkoopwinsten hangt samen met het systeem van dubbele heffing van bv-winsten. Allereerst betaalt de bv over haar winst VPB. Over de resterende winst moet u 26,9% dividendbelasting/IB betalen bij uitkering van dividend of bij verkoop van de aandelen van de bv.