Aandachtspunten checken aangifte inkomstenbelasting 2023

26 februari 2024 | Door redactie

Vanaf 1 maart a.s. is de vooringevulde aangifte inkomstenbelasting (IB) over 2023 te checken en waar nodig aan te passen en aan te vullen. Misschien valt er met de tips en het artikel hieronder nog wat belasting te besparen.

De vooringevulde gegevens van de aangifte IB 2023 moeten natuurlijk goed gecontroleerd (toolbox) worden, een foutje door de fiscus is immers zo gemaakt. Maar dan blijven er altijd nog een heleboel posten over die zelf ingevuld moeten worden zoals de aftrekposten voor de zorgkosten en giften en/of de gegevens die de fiscus niet kan weten. Zo weet de Belastingdienst bijvoorbeeld niet of er van familie geld is geleend voor een huis en hoeveel rente er is betaald. Is hier sprake van, vergeet dan niet om deze in te vullen onder ‘hypotheken en andere schulden’ in de aangifte. Anders wordt renteaftrek misgelopen.

Fiscaal partner kan fiscaal voordeel opleveren

Met een fiscaal partner is er soms veel belasting te besparen als een aantal posten slim verdeeld worden tussen beide. Het verkeerd verdelen tussen partners is namelijk de meest gemaakte fout. Kies er daarom voor om samen de aangifte IB in te gaan vullen. In het scherm ‘verdelen’ is het gemakkelijk uitproberen hoe er samen zo min mogelijk belasting hoeft te worden betaald. Vooral bij de verdeling van het vermogen valt nog vaak wat te halen met verdelen. Vaak daalt de belasting over het vermogen als het gelijkmatig(er) over beiden wordt verdeeld. Hier lieten een hoop Nederlanders veel belastingvoordeel liggen in de afgelopen jaren. Een 50-50 verdeling levert niet altijd het meeste belastingvoordeel op. Ook met de eigen woning is het steeds vaker oppassen. De kans is groot dat eenzelfde jarenlange verdeling van die post nu ineens meer geld gaat kosten. Probeer het qua verdeling dus altijd even uit!

Indienen uiterlijk op 1 mei 2024

De aangifte IB  over 2023 moet uiterlijk op 1 mei 2024 (tool) binnen zijn bij de Belastingdienst. Gebeurt het inzenden van de aangifte IB vóór 1 april 2024, dan belooft de fiscus dat er in ieder geval uiterlijk 1 juli 2024 bericht van de Belastingdienst wordt ontvangen. Uitstel aanvragen voor de aangifte moet overigens uiterlijk 30 april.

Nog meer aandachtspunten voor de aangifte IB zijn te lezen in dit verdiepingsartikel