Binnenkort profiteren van de RDA

5 april 2012 | Door redactie

U hoeft niet lang meer te wachten met uw aanvraag voor de Research en Development Aftrek (RDA). Agentschap NL is er namelijk bijna klaar voor om uw aanvragen te gaan verwerken, zodat u kunt gaan profiteren van de extra fiscale aftrek. Vanaf 1 mei 2012 kunt u dan ook een aanvraag bij Agentschap NL indienen. U moet bij het aanvragen echter nog wel rekening houden met een paar regels.

De overheid heeft de RDA in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren te investeren in de ontwikkeling van vernieuwende producten en diensten. Als u aan de voorwaarden voldoet krijgt u een extra winstaftrek van 40% van het bedrag van de investering. U mag bij toepassing van de RDA de loonkosten echter niet meenemen.

Geen correctie naar boven mogelijk

U kunt de RDA-aanvraag tegelijk indienen met uw aanvraag voor de afdrachtvermindering loonbelasting voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). Daarnaast moet de aanvraag ook binnen zijn één maand voor het begin van de periode waarop de aanvraag betrekking heeft. Bij het aanvragen van de RDA-beschikking zult u een reële schatting moeten maken van de uitgaven. Het is daarbij belangrijk dat u de investeringen niet te laag inschat, omdat er geen correctie naar boven mogelijk is. In de wet is geen grens opgenomen voor de maximale aftrek. Zijn de afzonderlijke uitgaven echter hoger dan € 1 miljoen dan kunt u vijf jaar lang 20% van de kosten meenemen. De regeling is al wel ingegaan op 1 januari 2012 en geldt dus ook alleen voor investeringen na die datum. Voor de investeringen tussen 1 januari 2012 en 1 mei 2012 kunt u met terugwerkende kracht tot 1 januari 2012 een RDA-beschikking aanvragen.