Box 2 tarief eenmalig naar 22% in 2014

16 oktober 2013 | Door redactie

Op 12 oktober sloot het kabinet een begrotingsakkoord met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. U krijgt als dga een mooie meevaller: het box 2 tarief wordt in 2014 verlaagd van 25% naar 22%. Het wordt dus voordeliger om uzelf dividend uit te keren uit uw bv. Maar let op: de verlaging is eenmalig. Na 2014 betaalt u weer 25% belasting.

U heeft een aanmerkelijk belang als u tenminste 5% van de aandelen, opties of winstbewijzen van uw bv in eigen handen heeft. Inkomsten hieruit zijn onder andere dividenden. U gaat over deze inkomsten dus tijdelijk minder belasting betalen.

Economie stimuleren

Het doel van deze maatregel is om u als ondernemer te stimuleren geld vrij te maken uit uw bv. Het kabinet hoopt dat u zo verleid wordt om extra geld te investeren, wat de economie dan weer ten goede zal komen. De regeringspartijen gaan ervan uit dat ondernemers door de belastingverlaging bijna € 5 miljard extra zullen uitkeren aan hun aanmerkelijkbelanghouders. Hiermee zou de fiscus dan € 1 miljard aan extra inkomsten ontvangen.