Cryptomunten in de aangifte inkomstenbelasting

1 maart 2022 | Door redactie

Het is weer die tijd van het jaar: aangifte inkomstenbelasting doen over 2021 is sinds 1 maart mogelijk. Het controleren van de al ingevulde gegevens en waar nodig aanvullen is ook dit jaar het devies. Dat geldt zeker voor cryptomunten, want die zijn nou net niet van tevoren ingevuld.

Ondernemers en particulieren moeten hun aangifte inkomstenbelasting (toolbox) in principe voor 1 mei online indienen bij de Belastingdienst. Uitstel aanvragen tot 1 september kan ook, maar dan dan moet dit verzoek wel vóór 1 mei binnen zijn bij de fiscus. Meer over de aandachtspunten bij de aangifte en eventueel fiscaal voordeel leest u in dit nieuwsartikel.

Cryptomunten aangeven in box 3

Een apart geval bij de aangifte zijn cryptomunten, zoals bitcoin en ethereum. De Belastingdienst heeft al jaren geleden aangegeven dat de houder de waarde van digitale valuta moet opgeven in box 3, onder ‘overige bezittingen’. Het peilmoment voor de waarde is 1 januari van het voorgaande jaar. Voor de aangifte over 2021 is dit dus 1 januari 2021. Er is niet voorgeschreven dat de belastingplichtige voor het bepalen van de waarde per se de koers van een bepaald handelsplatform moet hanteren. Wel valt ook de virtuele portemonnee uiteraard onder de vrijstelling in box 3, dus voor 2021 is een bedrag van € 50.000 vrijgesteld van heffing. Uit eerder onderzoek blijkt dat zo’n 1,2 miljoen Nederlanders zich bezighouden met crypto’s, waarvan twee derde minder dan € 2.500 heeft ingelegd.

Winst uit handel in cryptomunten in box 1

Als iemand winst heeft behaald met de handel in cryptomunten, wil de Belastingdienst dat bij de aangifte terugzien in box 1 van de inkomstenbelasting. Daarmee kan de heffing dus oplopen tot 49,5%. De Kamer van Koophandel noemt als voorbeeld dat als de handel in cryptogeld ‘een dagbesteding’ is voor de belastingplichtige, de heffing vrijwel zeker verschuift van box 3 naar box 1.
Tot nu toe moet de cryptobezitter zelf de waardes opgeven bij de aangifte. Maar op basis van een nieuwe Europese richtlijn zouden handelsplatforms verplicht worden om aan de Belastingdienst te melden hoeveel er in de portefeuilles van hun klanten zit. Uit diverse mediaberichten blijkt dat adviseurs daarom belastingplichtigen op het hart drukken om de cryptoportefeuille op te geven. En dat ook eventueel te herstellen in aangiftes uit eerdere jaren. De Belastingdienst kan namelijk tot vijf jaar terugkijken voor de navordering.

Ontvangen coronasteun in de aangifte

Het opgeven van tegoeden in box 3 voelt momenteel mogelijk wat vreemd aan, nu de Hoge Raad de huidige heffingsmethode eind vorig jaar heeft afgeserveerd. Toch vraagt het kabinet belastingplichtigen om normaal aangifte te doen. Het kabinet besluit later hoe de gedupeerden gecompenseerd worden. De Belastingdienst houdt aangiftes met box 3-vermogen apart en zal aan de hand van het besluit van het kabinet later een definitieve aanslag opleggen.
Voor ondernemers geldt verder dat ontvangen bedragen aan coronasteun vooraf zijn ingevuld. Dat gaat om de TOZO-uitkering, die ondernemers konden aanvragen bij de gemeente. Ook is in de aangifte duidelijk gemaakt dat ondenemers onder meer de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) als vrijgestelde winstbestanddelen mogen behandelen.

Meer informatie over box 3 van de inkomstenbelasting vindt u in de toolbox In vier stappen door box 3 van de inkomstenbelasting.