Deadline aangifte inkomstenbelasting 2021 nadert!

26 april 2022 | Door redactie

De deadline voor het inleveren van de aangifte inkomstenbelasting over 2021 staat voor de deur. Uiterlijk 30 april moet de aangifte binnen zijn. Extra tijd nodig voor de aangifte? Uitstel aanvragen kan óók nog tot en met aanstaande zaterdag.

De periode voor de aangifte inkomstenbelasting (toolbox) loopt van 1 maart tot 1 mei. Belastingplichtigen hebben dus nog een paar dagen om de aangifte in te dienen bij de fiscus. Is de aangifte te laat of doet iemand geen aangifte terwijl dat wel moet dan kan de Belastingdienst een boete opleggen.

Investeringsaftrek en winst in reserves stoppen

Ondernemers doen er uiteraard goed aan om na te gaan of zij hun fiscale winst niet nog wat kunnen drukken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de regelingen voor investeringsaftrek op aangeschafte bedrijfsmiddelen, zoals machines of inventaris. Voor investeringen in energiebesparing is er de energie-investeringsaftrek (EIA). Daarnaast is er de milieu-investeringsaftrek (MIA) voor de aankoop van bedrijfsmiddelen die goed zijn voor het milieu.
Een andere mogelijkheid is om een deel van de winst toe te voegen aan fiscale reserves (infographic). Of geld stoppen in een voorziening, bijvoorbeeld voor toekomstig groot onderhoud. Meer mogelijkheden om de ‘winst uit onderneming’ voor de inkomstenbelasting te verlagen leest u in deze Vraag & Antwoord.

Uitstel aanvragen vóór 1 mei

Belastingplichtigen die meer tijd nodig hebben voor het indienen van de aangifte kunnen ook uitstel vragen bij de Belastingdienst. Dat kan door in te loggen in Mijn Belastingdienst Zakelijk of door te bellen met 0800-0543. Belastingplichtigen krijgen dan uitstel voor de aangifte tot 1 september 2022. De Belastingdienst stuurt binnen drie weken een bevestiging van het uitstel. Let er wel op dat na 1 juli de teller voor belastingrente gaat lopen. Een belastingplichtige die na 1 juli de aanslag krijgt en inkomstenbelasting moet betalen, betaalt daarbij ook 4% belastingrente.

Op zoek naar meer tips bij de aangifte? Over andere mogelijke fiscale voordelen leest u in dit nieuwsbericht. En over cryptomunten in de inkomstenbelasting gaat dit nieuwsbericht.