Deadline van 1 april niet langer heilig

22 mei 2014 | Door redactie

De fiscale deadline van 1 april staat waarschijnlijk wel in uw geheugen gegrift. Op dat moment moet u namelijk de aangifte inkomstenbelasting in principe ingediend hebben. Deze deadline gaat misschien verdwijnen. In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën aangegeven dat hij overweegt om de aangifte te willen gaan spreiden.

Uw aangifte inkomstenbelasting moet in principe bij de Belastingdienst binnen zijn op 1 april. Veel mensen wachten op het laatste moment met het indienen van deze aangifte. Dit zorgt voor veel stress en een piek in het aantal vragen bij de Belastingtelefoon. Het zorgt vaak ook voor een slechte bereikbaarheid van de Belastingtelefoon.

Deadlines inkomstenbelasting spreiden

In het overzicht van het verbeterprogramma voor belastingen en toeslagen heeft staatssecretaris Wiebes aangegeven dat hij het doen van de aangifte inkomstenbelasting in de tijd wil spreiden om deze piekbelasting te voorkomen. Deze spreiding is daarnaast nodig om de online aangifte mogelijk te maken. Op dit moment moet u het aangifteprogramma downloaden en de ingevulde aangifte weer terugsturen. Straks kan dat ook online. Dit systeem stelt echter hoge eisen aan de digitale infrastructuur. De staatssecretaris denkt er daarom over om de deadlines voor de aangifte inkomstenbelasting 2015/1016 te gaan spreiden. Op dit moment is de Belastingdienst nog druk bezig om deze online aangifte te testen.