Fiscus let extra op verhoging van hypotheek

4 maart 2013 | Door redactie

Heeft u in 2012 uw hypotheek verhoogd dan kunt u van de fiscus een brief ontvangen met vragen. De Belastingdienst let namelijk voor de aangifte inkomstenbelasting 2012 extra op de verhoging van hypotheken. Maar ook de aftrek van lijfrentepremies en aftrek van zorgkosten kunnen op extra aandacht rekenen. Daarnaast let de fiscus ook op mensen die Duitse rente aangeven. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft dit onlangs bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Zoals u weet stelt het ministerie van Financiën jaarlijks een controlethema vast. Hierop ligt dan de focus bij het controleren van uw aangifte. Vorig jaar werd er gelet op het tijdig indienen van de aangifte. In 2010 was het onterechte privégebruik van de auto van de zaak het controlethema, terwijl dit in 2009 de aftrekpost voor uitgaven voor kinderen jonger dan 30 jaar was.

Meerdere controlethema’s dit jaar

De fiscus vult steeds meer gegevens vooraf in. Door deze vooraf ingevulde aangifte stapt de Belastingdienst dit jaar over van één extra controlethema naar meerdere extra controle- en servicethema's. Mensen die gescheiden zijn of gaan scheiden kunnen de komende jaren een brief met vragen krijgen van de fiscus. Deze groep maakt namelijk nog veel fouten in de aangifte.