Fiscus mag onrechtmatig bewijs niet gebruiken

21 maart 2013 | Door redactie

De Belastingdienst mag geen onrechtmatig verkregen bewijs gebruiken voor het opleggen van een navorderingsaanslag. U mag namelijk van een behoorlijk handelende overheid verwachten dat ze deze informatie niet gebruikt. Rechtbank Haarlem vernietigde daarom de opgelegde navorderingsaanslag.

In deze zaak ging het om een man die een bezoek had gekregen van de politie. De politie doorzocht de woning van de man en trof daar geld en goederen aan die waarschijnlijk niet uit een legale bron verkregen waren. Deze informatie stuurde de politie door naar de Belastingdienst en op basis daarvan legde de inspecteur een navorderingsaanslag inkomstenbelasting op. De strafrechter bepaalde echter dat de huiszoeking onrechtmatig was.

Behoorlijk handelende overheid

Dit was voor de man reden om naar de belastingrechter te gaan, want de informatie voor het opleggen van de navorderingsaanslag was volgens hem onrechtmatig verkregen. De rechter vond dat de Belastingdienst gebruik had gemaakt van onrechtmatig verkregen bewijs, omdat de politie de woning onrechtmatig was binnengetreden. Het gebruiken van deze informatie kwam in strijd met datgene wat van een behoorlijk handelende overheid mag worden verwacht. De rechtbank vernietigde daarom de opgelegde navorderingsaanslag.
Rechtbank Noord-Holland, 11 februari 2013, LJN: BZ3282