Geen ruimte voor verlaging tarief box 3

8 juli 2013 | Door redactie

Als spaarder moet u in box 3 inkomstenbelasting betalen over een rendement dat u de laatste jaren waarschijnlijk niet gehaald heeft. Dat is natuurlijk niet eerlijk. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft echter recent aangegeven dat er op dit moment geen ruimte is om het tarief aan te passen.

Heeft u behoorlijk wat geld op de bank staan, een grote aandelenportefeuille of een tweede woning, dan valt u onder de vermogensrendementsheffing. Over de waarde van dat vermogen op 1 januari van het jaar betaalt u belasting. Om de regeling niet te moeilijk te maken, gaat de wetgever uit van een rendement van 4% (forfaitair rendement). Op het moment van het invoeren van de regeling was dat een realistisch rendement, maar nu niet meer.

Een realistischer rendement

In het bericht ‘Dga moet belasting betalen over aandelenbezit’ kon u al lezen over het voorstel van de Commissie Van Dijkhuizen. Die vond dat er een realistischer rendement moest komen. Het zou beter zijn het rendement aan te laten sluiten bij de rentevergoeding op spaarrekeningen van de afgelopen vijf jaar. Het forfaitair rendement zou dan in 2014 uitkomen op 2,4%. De staatssecretaris heeft al aangegeven dat hij het probleem begrijpt, maar dat er op dit moment geen ruimte is om het forfaitaire rendement aan te passen. Grote kans dat het kabinet dit voorstel in deze tijden van bezuinigingen niet gaat overnemen. Het kabinet gaat kritisch kijken naar de mogelijkheden en komt in het najaar met een reactie op het rapport van de Commissie.