Het gaat lonen om meer te werken

2 oktober 2017 | Door redactie

De nieuwe coalitie wil het belastingstelsel flink gaan aanpassen. Deze aanpassingen moeten ertoe leiden dat het gaat lonen om meer te werken. Dit nieuwe systeem zou in 2019 moeten ingaan.

Het aanstaande kabinet wil dat het gaat lonen om meer te werken. Werkenden met een middeninkomen zien hun inkomen momenteel amper stijgen als zij een dag extra gaan werken of promotie maken omdat ze al snel in een hogere belastingschijf terechtkomen. Als het aan de nieuwe coalitie ligt, blijven er nog maar twee belastingschijven in de loon- en inkomstenbelasting over zodat mensen langer kunnen profiteren van een laag tarief. Het tarief in de eerste schijf zou 37% moeten gaan bedragen. Boven de € 68.000 gaat een belastingtarief van 49,5% gelden.

Verhoging van lage tarief BTW

De vereenvoudiging van het belastingstelsel gaat miljarden euro's kosten. Om dit te kunnen financieren denken de coalitiepartijen aan een verhoging van het lage tarief van de BTW (tool). Hierdoor worden onder andere de dagelijkse boodschappen duurder. Ook de belasting die iedereen betaalt over de energierekening moet omhoog.

Belastingsysteem moet 2019 ingaan

In totaal trekken de partijen netto € 5 miljard uit voor een belastingverlaging voor de burgers. Het nieuwe belastingsysteem moet in 2019 ingaan. Hiervoor is het natuurlijk heel belangrijk dat de IT van de Belastingdienst dit kan verwerken, anders zal het plan een jaartje uitgesteld moeten worden.