IB-ondernemer moet weer aan urencriterium voldoen

De fiscale maatregelen die vanwege de coronacrisis zijn genomen heeft het kabinet nog verlengd tot en met 30 september 2021 maar hierna worden ze stopgezet. De versoepeling van het urencriterium, dat geldt voor ondernemers voor de inkomstenbelasting (IB), is echter al per 1 juli gestopt.

1 juli 2021 | Door redactie

De  fiscale coronasteunmaatregelen die nog tot 1 oktober zijn verlengd, worden vanaf het vierde kwartaal 2021 stopgezet door de positieve ontwikkeling van het aantal besmettingen en van de economie. Het kabinet houdt wel de vinger aan de pols voor wat betreft de verdere ontwikkeling van de coronacrisis en de daarmee samenhangende maatregelen en beperkingen.

Welke fiscale steunmaatregelen zijn verlengd?

Het demissionaire kabinet heeft de volgende fiscale maatregelen tot en met 30 september 2021 verlengd:

  • Doorbetaling van de onbelaste vaste reiskostenvergoedingen
  • De versoepeling van de administratieve verplichtingen voor de loonheffingen
  • Loonbelastingregels voor mensen die over de grens werken in de Europese Unie (grensarbeiders en thuiswerken)
  • Het BTW-tarief van 0% voor mondkapjes, coronavaccins en coronatestkits
  • De BTW-vrijstelling voor het uitlenen van zorgpersoneel
  • De vrijstelling voor Duitse socialezekerheidsuitkeringen
  • Betaalpauze voor hypotheekrente

Einde voor versoepeling van het urencriterium

Het urencriterium (tool) is van belang voor allerlei soorten van ondernemersaftrek, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Ondernemers voor de IB, zoals zzp’ers en eenmanszaken, kunnen die aftrek alleen krijgen als zij in een jaar minstens 1.225 uur aan hun onderneming besteden. In coronatijd zal het voor veel ondernemers lastig zijn om aan het urencriterium te voldoen. Daarom is in een steunmaatregel opgenomen dat een ondernemer voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021 ervan uit mag gaan dat hij minimaal 24 uur per week aan zijn onderneming heeft besteed. Als de piek van de werkzaamheden van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021 ligt mag de ondernemer ervan uitgaan dat hij in 2021 in deze periode evenveel uren heeft gewerkt als in 2019. De uren over 2019 moet hij natuurlijk wel aannemelijk kunnen maken. Deze versoepeling is echter niet meer verlengd en is dus per 1 juli gestopt.