Informatieverzoek derde mag zonder mededeling

30 mei 2013 | Door redactie

De Belastingdienst kan extra informatie nodig hebben om uw aangifte af te handelen. Vraagt de fiscus om extra gegevens bij een derde, dan hoeft de inspecteur u daar niet over in te lichten. Daarnaast mag het hierbij volgens het gerechtshof Amsterdam ook gaan om informatie die de inspecteur bij u kan opvragen.

In deze zaak ging het om de aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen 2006 van een vrouw. Er bestond discussie over de aftrek van ziektekosten en de geclaimde aftrek voor de kosten van levensonderhoud. Om deze posten in de aangifte te beoordelen, had de inspecteur extra informatie nodig. Ten aanzien van de ziektekosten nam de inspecteur direct contact op met de zorgverzekeraar. Hij informeerde de vrouw echter niet over het informatieverzoek. In geschil was of de inspecteur deze gegevens over de ziektekosten rechtmatig had verkregen.

Bij derde opvragen efficiënter

Het gerechtshof gaf aan dat de inspecteur de informatie bij een derde mocht opvragen. Hiervoor was het niet noodzakelijk om de vrouw vooraf om toestemming te vragen of haar hierover te informeren. Het maakte daarbij niet uit dat de vrouw de informatie ook kon aanleveren. De fiscus mocht de informatie gelijk bij de zorgverzekeraar opvragen. Het was voor de fiscus in dit geval ook efficiënter om de informatie over de ziektekosten direct bij de zorgverzekering aan te vragen. De inspecteur had dus niets verkeerd gedaan met het aanvragen van informatie bij een derde.
Gerechtshof Amsterdam, 2 mei 2013, LJN: CA0464