Kabinet wil zelfstandigenaftrek afschaffen

15 augustus 2013 | Door redactie

Het aantal zelfstandigen is de laatste tijd flink gestegen. Ondernemingen nemen minder vaste krachten aan, om zo flexibel te zijn. Hierdoor ontstaan echter wel schijnconstructies waarbij vaste krachten worden ontslagen en als zelfstandigen voor de onderneming gaan werken. Met het afschaffen van de fiscale voordelen voor zelfstandigen zoals de zelfstandigenaftrek, wil het kabinet dit tegengaan.

Op dit moment kunnen zelfstandigen profiteren van een zelfstandigenaftrek van € 7.280. Voor starters geldt er zelfs een extraatje van € 2.123. Om de zelfstandigenaftrek te mogen toepassen, moet u ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en voldoen aan het urencriterium. Dit houdt in dat u in een kalenderjaar ten minste 1.225 uren moet besteden aan werkzaamheden voor de onderneming. Voldoet u aan de voorwaarden, dan kunt u deze zelfstandigenaftrek dus in mindering brengen op uw fiscale winst, zodat u minder belasting betaalt.

Minder aantrekkelijk maken voor zelfstandigen

Deze zelfstandigenaftrek ligt nu echter onder vuur. Het kabinet wil namelijk voorkomen dat ondernemingen vaste krachten verleiden om te gaan werken als zelfstandigen. Een lastenverzwaring voor zelfstandigen door het afschaffen van de zelfstandigenaftrek moet het minder aantrekkelijk maken om als zelfstandige aan het werk te gaan en dus de schijnconstructies voorkomen. Dit heeft echter geleid tot behoorlijk wat weerstand van onder andere Stichting ZZP Nederland. Zij vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet de zelfstandigen zo hard wil aanpakken. Vooral kleine zelfstandigen krijgen het zo behoorlijk zwaar, omdat deze ondernemers die aftrek echt niet kunnen missen.

Afschaffing zelfstandigenaftrek in begroting 2015

Het kabinet moet de plannen nog uitwerken. Het is dus nog maar zeer de vraag of de afschaffing voor alle zelfstandigen doorgaat of dat het kabinet met een alternatief komt. De plannen zullen waarschijnlijk deel gaan uitmaken van de begroting voor 2015.