Kosten serviceclub soms aftrekbaar

14 oktober 2013 | Door redactie

Een lidmaatschap van een serviceclub kan voor u als dga zeer nuttig zijn. In bepaalde gevallen kunt u dit lidmaatschap vanuit uw bv onbelast aan uzelf verstrekken als u aan kunt tonen dat het lidmaatschap een zakelijk belang dient. Dit bleek onlangs bij een rechtszaak die diende bij Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

In deze zaak kreeg een directeur van een hotel jaarlijks € 550 vergoed voor lidmaatschapskosten van zo’n serviceclub. De inspecteur vond deze vergoeding verdacht en merkte het bedrag aan als beloningsvoordeel. Het statutaire doel van de serviceclub was ‘het bevorderen van de economische bedrijvigheid’ in de regio. Volgens de inspecteur was dit nogal algemeen en niet direct duidelijk in het zakelijke belang van het hotel. Bovendien organiseerde de club volgens hem vooral palingparty’s en lunches. 

Aantoonbaar zakelijk voordeel van lidmaatschap

Het hotel trok in de rechtszaal aan het langste eind. De onderneming was volgens de raadsheren gebaat bij economische bedrijvigheid in de regio. Daarnaast had het lidmaatschap concreet iets opgeleverd. Zo was de directeur tijdens een uitwisselingsbezoek voor ondernemers in Duitsland gevraagd om daar een hotel te bouwen en had hij contacten gelegd om werknemers uit te wisselen met een andere onderneming in de regio. Zijn hotel werd door andere leden van de serviceclub aanbevolen bij relaties. Hiermee was het zakelijk belang duidelijk aangetoond.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 10 september 2013, ECLI (verkort): 6630.