Met fiscaal partner nog wat belasting besparen

14 maart 2018 | Door redactie

De vooringevulde aangifte voor de inkomstenbelasting (IB) staat weer klaar voor belastingplichtigen. Deze aangifte moet voor 1 mei 2018 bij de Belastingdienst binnen zijn. Met een fiscaal partner en een handige tool van Rendement die aangeeft welke inkomsten en aftrekposten er onderling verdeeld mogen worden kan er wellicht nog wat belasting worden bespaard.

Heeft een belastingplichtige een fiscaal partner (tool), dan kan dat positieve gevolgen hebben voor  de aangifte IB en de af te dragen belasting. Dit betekent namelijk dat bepaalde inkomsten en aftrekposten vrijelijk verdeeld mogen worden over beide partners om daarmee zo veel mogelijk belastingvoordeel te behalen. Elke verdeling is toegestaan op voorwaarde dat er in totaal 100% wordt aangegeven.

Vrijelijk aftrekposten verdelen

Het is echter niet toegestaan om alle inkomsten en aftrekposten vrij te verdelen. Bepaalde posten zijn zo persoonlijk, zoals het loon uit dienstbetrekking, dat deze altijd bij de partner blijven die ook het loon heeft gerealiseerd. In de tool ‘Verdeling inkomsten en aftrekposten’ is een overzicht opgenomen van alle inkomsten en aftrekposten die wel vrijelijk mogen worden verdeeld tussen fiscaal partners.