Nieuwe milieu- en energielijst voor 2014

9 januari 2014 | Door redactie

Recent heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) – dit is een samenvoeging van Agentschap NL en Dienst Regelingen – de milieu- en energielijst voor 2014 gepubliceerd. Investeert uw onderneming in 2014 in een bedrijfsmiddel op de milieu- of energielijst, dan kunt u profiteren van een fiscaal voordeel.

De overheid heeft de volgende fiscale regelingen in de wet opgenomen om investeringen in milieuvriendelijke of energievriendelijke bedrijfsmiddelen te stimuleren:

  • willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL): over 75% van het investeringsbedrag mag u willekeurig afschrijven;
  • milieu-investeringsaftrek (MIA): afhankelijk van het soort bedrijfsmiddel kunt u 36%, 27% of 13,5% van de winst aftrekken;
  • energie-investeringsaftrek (EIA): u kunt 41,5% van de investering ten laste van de winst brengen.

Nieuwe indeling milieulijst

Deze regelingen mag u echter niet zomaar toepassen. Voor het toepassen van de VAMIL of MIA moet het bedrijfsmiddel namelijk op de milieulijst staan. Daarnaast kunt u alleen maar profiteren van de EIA als het bedrijfsmiddel op de energielijst staat. Elk jaar publiceert de overheid een nieuwe milieu- en energielijst en houdt daarbij rekening met de nieuwste ontwikkelingen. Voor 2014 geldt er dus een nieuwe milieu- en energielijst (pdf). De indeling van de milieulijst is dit jaar ook iets gewijzigd. De bedrijfsmiddelen die op de milieulijst staan, zijn nu ingedeeld op milieuthema.