Nieuwe tool belastingplicht inkomstenbelasting

24 maart 2016 | Door redactie

De Belastingdienst heeft onlangs de online tool OndernemersCheck gelanceerd. Met dit hulpmiddel kan worden nagegaan of er sprake is van een belastingplicht voor de inkomstenbelasting. De fiscus geeft aan dat deze tool met name handig is als uw onderneming de aangiften niet door een fiscaal dienstverlener laat doen.

Nadat de zelfstandige zonder personeel twintig vragen over de onderneming (tool) heeft beantwoord, geeft de OndernemersCheck aan of er wel of geen sprake is van een belastingplicht voor de inkomstenbelasting. Het doel van de OndernemersCheck is het verminderen van aangiftefouten. Daarnaast is het hulpmiddel ook bedoeld om aan te geven van welke aftrekposten gebruik kan worden gemaakt. Het uitgangspunt van de OndernemersCheck zijn de vier thema’s van ondernemerschap:

  • zelfstandigheid;
  • ondernemersrisico;
  • continuïteit; en
  • omvang.

Voor 1 mei de aangifte indienen

Als er sprake is van een belastingplicht voor de inkomstenbelasting, moet er voor 1 mei 2016 een aangifte inkomstenbelasting worden ingediend. Sinds dit jaar kunt u hiervoor gebruikmaken van een vooraf ingevulde aangifte voor ondernemers. Lukt het niet om de aangifte op tijd in te dienen, dan moet er vóór 1 mei 2016 uitstel aangevraagd worden.