OESO adviseert belasting op arbeid te verlagen

20 maart 2017 | Door redactie

Nederland moet volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) de belasting op arbeid verlagen en de hypotheekrenteaftrek sneller afbouwen. Daarnaast adviseert ze de uitkeringen te verlagen, de ontslagvergoedingen te verminderen en de regels rondom de huurmarkt te versoepelen.

In het rapport Going for Growth geeft de OESO aan dat om Nederlanders te motiveren op zoek te gaan naar werk, de (inkomsten)belasting (tool) op arbeid verlaagd zou moeten worden en dan met name voor de lage inkomens. Daaraan gekoppeld adviseert OESO ook om de uitkeringen te verlagen. Verder geeft de organisatie aan dat ze zich zorgen maakt over de kloof tussen flexibel en vast werk. Om deze kloof aan te pakken wil OESO dat de ontslagvergoedingen (tool) en andere kosten die hieruit voortvloeien worden verlaagd waardoor werkgevers mensen eerder in vaste dienst nemen.

Hypotheekrenteaftrek moet sneller omlaag

Ook de woningmarkt komt aan bod.  De hypotheekrenteaftrek moet sneller omlaag en het maximaal te lenen hypotheekbedrag zal naar ruim onder de 100% van de woningwaarde moeten. Tevens vindt OESO dat de regels voor particuliere verhuurders soepeler moeten worden om het tekort aan huurwoningen op te vangen. Strengere inkomenseisen voor sociale huurwoningen zijn daarnaast ook een punt in het rapport.