RDA kunt u nu nog niet aanvragen

5 januari 2012 | Door redactie

Wilt u gebruik maken van de nieuwe Research en Development Aftrek (RDA) dan moet u nog even wachten met aanvragen. Agentschap NL heeft namelijk nog even de tijd nodig om de systemen voor te bereiden op de uitvoering van deze nieuwe regeling. Vanaf 1 mei 2012 kunt u de RDA aanvragen.

Met de nieuwe regeling wil de overheid ondernemers en bedrijven stimuleren om te innoveren. Investeert u in de ontwikkeling van vernieuwende producten en diensten, dan kunt u vanaf volgend jaar profiteren van een extra aftrek van 40% van het bedrag van de investering. De RDA is dus een extra aftrekpost op uw winst. De loonkosten van de werknemer die betrokken is bij de ontwikkeling van de nieuwe producten kunt u echter niet meetellen als investering waarop u de RDA kunt toepassen.

Terugwerkende kracht

De uitvoering van deze regeling is grotendeels in handen van Agentschap NL. U ontvangt van Agentschap NL een zogenoemde RDA-beschikking waarin het bedrag staat dat u in aftrek kunt brengen op de fiscale winst. Eind 2011 heeft de overheid de definitieve invulling van de regeling bekend gemaakt. Agentschap NL had hierdoor onvoldoende tijd om de systemen al op 1 januari 2012 helemaal startklaar te hebben. De RDA kunt u dan ook pas aanvragen na 1 mei 2012. Heeft u al een S&O-verklaring die aanvangt voor 1 juli 2012, dan kunt u de RDA met terugwerkende kracht aanvragen vanaf 1 mei 2012.