Toch versneld afschrijven tweede helft 2013

5 juli 2013 | Door redactie

U kunt toch versneld afschrijven als u in de periode van 1 juli 2013 tot en met het einde van het jaar investeert in een bedrijfsmiddel. Hierdoor is het mogelijk om in 2013 maximaal de helft van de investering direct af te schrijven. Staatssecretaris Weekers heeft dit recent laten weten.

In de bezuinigingsmaatregelen van maart van dit jaar was deze willekeurige afschrijving al opgenomen. Uiteindelijk werd dat plan van tafel geschoven en kon u dus toch niet willekeurig afschrijven. De staatssecretaris wil ondernemers echter weer stimuleren om te blijven investeren in de economie en heeft besloten om de willekeurige afschrijving voor de tweede helft van 2013 toch in te voeren.

Liquiditeitsvoordeel door willekeurige afschrijving

De regeling gaat zowel gelden voor ondernemingen in de vennootschapsbelasting als voor ondernemers in de inkomstenbelasting. U kunt dan in 2013 maximaal 50% van het bedrag van de investering in één keer afschrijven. Normaal gesproken is dat begrensd tot maximaal 20% per jaar. Maakt u gebruik van deze willekeurige afschrijving. dan betaalt u dus in 2013 minder belasting. In latere jaren kunt u dan echter wel minder afschrijven. Op deze manier behaalt u dus een liquiditeitsvoordeel. Als voorwaarde geldt wel dat u de investering voor 1 januari 2016 in gebruik moet hebben genomen.