VAMIL geldt niet langer voor zeer zuinige auto

13 januari 2014 | Door redactie

Schaft u dit jaar een milieuvriendelijke auto aan, dan kunt u profiteren van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Hierbij moet u echter wel rekening houden met drie verschillende categorieën, die afhankelijk zijn van de zuinigheid van de auto. De willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) kunt u echter niet meer toepassen voor deze auto.

In het bericht ‘Nieuwe milieu- en energielijst voor 2014’ kon u lezen over de VAMIL, MIA en de energie-investeringsaftrek (EIA) voor 2014. De overheid stelt elk jaar een nieuwe lijst vast en houdt daarbij rekening met de nieuwste ontwikkelingen.

Verschillende categorieën MIA

Zo moet u dit jaar bij investeringen in zeer zuinige auto’s rekening houden met verschillende categorieën. Afhankelijk van de uitstoot is de aftrek 36%, 27% of 13,5%. De indeling is als volgt:

  • De aftrek is 36% als het gaat om volledig elektrisch aangedreven auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer. De aftrek geldt voor ten hoogste € 50.000 van het investeringsbedrag.
  • De aftrek is 27% voor auto´s met een CO2-uitstoot van meer dan 0 en ten hoogste 30 gram per kilometer. De auto komt dan voor ten hoogste € 35.000 in aanmerking voor de MIA.
  • De aftrek is 13,5% als de auto een CO2-uitstoot heeft van meer dan 30 en ten hoogste 50 gram per kilometer. De MIA geldt dan slechts voor de investering tot ten hoogste € 12.500.
  • Gaat het om een auto op aardgas, dan is de aftrek 13,5% bij een CO2-uitstoot van meer dan 50 gram per kilometer. De investering komt dan voor 50% in aanmerking voor de MIA.

VAMIL niet meer mogelijk

Vorig jaar kon u voor auto’s met een nihilbijtelling nog gebruikmaken van de VAMIL en dus willekeurig afschrijven over 75% van de investering. Dat is dit jaar niet meer mogelijk. U kunt de VAMIL niet langer toepassen als u investeert in zuinige auto’s. Alleen de MIA levert u dan nog voordeel op.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de gevolgen van bovenstaande maatregel of wijziging, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!