Voordeel behalen met checken en aanvullen aangifte IB 2022

27 februari 2023 | Door redactie

Op 1 maart gaat het loket van de Belastingdienst weer open voor het checken en verder invullen van de aangifte inkomstenbelasting (IB) over 2022. De fiscus heeft al veel gegevens ingevuld, maar een foutje is zo gemaakt dus controleer de cijfers goed en vul natuurlijk de ontbrekende gegevens aan! Zo kan er misschien nog een voordeeltje uit worden gesleept.

Belastingplichtigen kunnen vanaf 1 maart a.s. de aangifte inkomstenbelasting voor 2022 weer checken, eventueel corrigeren en natuurlijk de missende gegevens aanvullen. Hierbij kan de toolbox ‘Stap voor stap door de aangifte IB’ zeer handig zijn, wellicht levert het nog een voordeeltje op. De aangifte moet uiterlijk op 1 mei 2023 bij de fiscus zijn ingediend. Dit kan online via Mijn Belastingdienst of met de app.

Vooringevulde gegevens goed controleren

De vooringevulde gegevens moet de belastingplichtige natuurlijk goed controleren maar dan blijven er altijd nog een heleboel posten over die zelf ingevuld moeten worden zoals de aftrekposten voor de zorgkosten en giften en/of de gegevens die de fiscus niet kan weten. Zo weet de Belastingdienst bijvoorbeeld niet of er van familie geld is geleend voor een huis en hoeveel rente er is betaald. Is hier sprake van, vergeet dan niet om deze in te vullen onder ‘hypotheken en andere schulden’ in de aangifte. Anders wordt renteaftrek misgelopen.

Slim verdelen met fiscaal partner

Met een fiscaal partner (Vraag & Antwoord) kan er soms veel belasting worden bespaard als een aantal posten slim verdeeld worden tussen partners. Kies er daarom voor om samen de aangifte in te vullen. In het scherm ‘verdelen’ is het gemakkelijk uitproberen hoe samen zo min mogelijk belasting betaalt hoeft te worden. Bij de verdeling van het vermogen is het verkeerd verdelen de meest gemaakte fout. Vaak daalt de belasting over het vermogen als het gelijkmatig(er) over beiden wordt verdeeld. Hier lieten heel veel Nederlanders veel belastingvoordeel liggen in de afgelopen jaren. Toch levert een 50-50 verdeling niet altijd het meeste voordeel op. Ook met de eigen woning is het steeds vaker oppassen. De kans is groot dat eenzelfde jarenlange verdeling van die post nu ineens geld kost.

Waarde cryptomunten ook opgeven

Iets waar niet echt voordeel mee kan worden behaald maar wel moet worden doorgegeven is de waarde van cryptomunten, zoals bitcoin en ethereum. De waarde hiervan is niet opgenomen in de vooringevulde aangifte. De Belastingdienst heeft al jaren geleden aangegeven dat de houder de waarde van digitale valuta in principe moet opgeven in box 3, onder ‘overige bezittingen’. Het peilmoment voor de waarde is 1 januari van het voorgaande jaar. Voor de aangifte IB over 2022 is dit dus 1 januari 2022. Er is niet voorgeschreven dat voor het bepalen van de waarde per se de koers van een bepaald handelsplatform moet worden gehanteerd. Als er winst is behaald met de handel in cryptomunten, wil de Belastingdienst dat bij de aangifte graag terugzien in box 1. Daarmee kan de heffing dus oplopen tot 49,5%.

Dit alles en meer over de aangifte IB 2022 leest u (ook) in dit verdiepingsartikel.