Voordeel multiplier Geefwet tot en met 2017

21 maart 2013 | Door redactie

Gulle gevers aan culturele instellingen kunnen in ieder geval tot en met 2017 gebruikmaken van de multiplier in de Geefwet. Dat heeft staatssecretaris Weekers van Financiën onlangs bekendgemaakt. Dit betekent dat donateurs één jaar langer een beroep kunnen doen op het belastingvoordeel. Aanvankelijk zou de regeling tot 2016 van toepassing zijn.

Toen op 1 januari 2012 de Geefwet van kracht werd, heeft het kabinet de multiplier geïntroduceerd. Deze is bedoeld om fondsenwerving voor met name culturele instellingen (zoals musea, schouwburgen en theaters) te verhogen. De multiplier houdt in dat de giftenaftrek in de inkomstenbelasting (IB) met 25% mag worden vermenigvuldigd of voor bedrijven in de vennootschapsbelasting (VPB) met een factor 1,5. Bij de maximale gift van € 5.000 kan het extra belastingvoordeel voor gulle gevers in de IB daardoor oplopen tot maximaal € 650 en voor bedrijven in de VPB kan het voordeel neerkomen op een bedrag van maximaal € 625.

Europese Commissie geeft groen licht

Overigens heeft de Europese Commissie onlangs groen licht gegeven voor deze regeling. Het kabinet had de regeling al in 2011 ter goedkeuring naar Brussel gestuurd omdat er mogelijk sprake zou kunnen zijn van staatssteun, maar dat is volgens de Europese Commissie dus niet het geval. Hierover kon u eerder al lezen in het bericht ‘Onzekerheid over multiplier in aangifte 2012’ op Bestuur Rendement.