Als het aan de Commissie Van Dijkhuizen ligt, zou het nieuwe kabinet het huidige stelsel van de inkomstenbelasting en de toeslagen behoorlijk moeten wijzigen. Dit blijkt uit het tussenrapport dat is aangeboden aan staatssecretaris Weekers van Financiën en de Tweede Kamer.
In februari van dit jaar heeft de staatssecretaris de commissie gevraagd om te onderzoeken of het stelsel van de inkomstenbelasting eenvoudiger kan. Hierbij moest de commissie nagaan of er bepaalde fiscale faciliteiten afgeschaft konden worden en of het mogelijk was om een vlakkere tariefsstructuur te realiseren. De belastingdruk mocht daarbij verschuiven van een belasting op arbeid (inkomstenbelasting) naar een belasting op consumptie (BTW). In het tussenrapport (pdf) is de commissie met de volgende aanbevelingen gekomen:
De VVD en de PvdA kunnen de aanbevelingen van de commissie meenemen bij de formatie van een nieuw kabinet. Uiteindelijk bepalen zij of het in het nieuwe regeerakkoord komt. Volgend jaar zal de commissie met een eindrapport komen. Dat rapport zal verder ingaan op de hervormingen van de heffingskortingen en de toeslagen. De bedoeling is om dit te stroomlijnen tot één geïntegreerde huishoudentoeslag. Daarnaast zal de commissie in het eindrapport aandacht besteden aan de belasting op inkomen in box 2 (inkomen uit aanmerkelijk belang) en box 3 (inkomen uit sparen en beleggen).