Wanbetalers harder aangepakt door fiscus

28 juni 2012 | Door redactie

Jaarlijks loopt de Belastingdienst behoorlijk wat belastingopbrengsten mis door onvoldoende controles en door wanbetalers. Het verbeteren van deze punten kan dus behoorlijk wat geld opleveren. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft recent aangegeven dat hij dit wil gaan aanpakken.

In het bericht ‘Horizontaal toezicht is een dure grap’ kon u lezen over de bevindingen van de commissie Stevens over horizontaal toezicht. De commissie geeft in het rapport ook aan dat door de bezuinigingen en de werkwijze minder controles mogelijk zijn. Dit komt de belastingopbrengsten niet ten goede.

Verdwijnen grenzen wanbetalers

Op dit moment jaagt de Belastingdienst niet actief genoeg achter wanbetalers aan. Particulieren die een belastingschuld hebben van minder dan € 1.500 of bedrijven met een belastingschuld van minder dan € 5.000 hoeven niet direct bang te zijn voor de keiharde aanpak van de fiscus. Dit gaat echter veranderen. Als het aan de staatssecretaris ligt gaan deze grenzen verdwijnen. De fiscus gaat meer deurwaarders op pad sturen en ook komen er meer controles. Het is aan de top van de Belastingdienst om hiervoor een plan op te stellen. Desnoods moeten er toch weer mensen bij, maar die zullen wel voldoende extra belastingopbrengsten moeten binnenhalen. Dit zou de belastingmoraal in Nederland ten goede moeten komen.