Wat houd ik eigenlijk netto over van mijn winst?

De ondernemer voor de inkomstenbelasting wil natuurlijk wel weten wat hij netto overhoudt van de door hem behaalde winst in een jaar. Wat hij aan inkomstenbelasting moet aftikken in box 1 over zijn brutowinst en netto overhoudt kan hij nu berekenen aan de hand van de tool Netto inkomen van ondernemer berekenen. Deze tool is ook geschikt voor een directeur-grootaandeelhouder.

12 januari 2021 | Door redactie

Een ondernemer voor de inkomstenbelasting hoeft niet over zijn gehele brutowinst belasting te betalen. Hij mag namelijk onder bepaalde voorwaarden rekening houden met een aantal aftrekposten en kortingen. Zo kan hij bijvoorbeeld, als hij aan het urencriterium van 1.225 uur (tool) voldoet, de zelfstandigenaftrek claimen. En komt hij in aanmerking voor de mkb-winstvrijstelling (hiervoor geldt niet de urencriteriumeis).

Tool ‘Netto inkomen van ondernemer berekenen’

Wilt u graag weten wat u nu netto overhoudt van uw winst, vul dan snel de tool Netto inkomen van ondernemer berekenen in zodat u meteen weet hoe hoog de aanslag is van de Belastingdienst die u moet gaan betalen en daar rekening mee kunt houden. In de berekening  is ook een eventuele auto van de zaak of fiets van de zaak opgenomen.

Ook voor dga geschikt

De tool kan ook gebruikt worden door de directeur-grootaandeelhouder (dga) die in loondienst is bij zijn eigen bv. Hij moet dan in de tool zijn ontvangen loon opgeven. De bv zal in principe al wel loonheffingen over het loon hebben afgedragen.

Bijlagen bij dit bericht