Stap voor stap door de aangifte inkomstenbelasting

Wie inkomsten geniet, moet daar inkomstenbelasting over betalen. In deze toolbox zetten we de regels rond de aangifte inkomstenbelasting, heffingskortingen en aftrekposten voor u op een rij.

  • 1

    Download de interactieve checklist

    Stap voor stap door de aangifte inkomstenbelasting

    De belangrijkste punten voor de aangifte IB op een rij

    Wie inkomsten geniet, moet daar inkomstenbelasting (IB) over betalen. In box 1 van de IB betaalt u over de inkomsten die u heeft uit werk en woning. Vaak heeft u recht op aftrekposten en heffingskortingen binnen de IB. In deze toolbox zetten we de regels rond de aangifte IB, heffings­kortingen en aftrekposten voor u op een rij.

  • 2

    Wat moet ik weten over de aangifte IB?

    Aandachtspunten voor de aangifte IB over 2023

    Verdiepingsartikel Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 07-02-2024

    Vanaf 1 maart a.s. kunt u uw vooringevulde aangifte IB over 2023 checken en waar nodig aanpassen en aanvullen. De Belastingdienst kan natuurlijk ook wel eens een fout maken, bijvoorbeeld twee cijfers omdraaien. Daarom is een nauwkeurige check zeker nodig. Waar moet u net even wat scherper op letten als u de aangifte over 2023 gaat checken, corrigeren en aanvullen?


    Aangifte inkomstenbelasting

    Infographic Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 23-02-2021

    De Belastingdienst vult al flink wat gegevens van tevoren in bij de aangifte IB. Maar de fiscus is ook niet onfeilbaar, dus controle van de cijfers blijft nodig. Hoe slaat u zich zo soepel mogelijk door de aangifte heen? Het begint met het bij elkaar zoeken van de benodigde gegevens. Deze documenten mogen in elk geval niet ontbreken als u aangifte gaat doen.


    Wat valt in welke box en waarom?

    Infographic Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 06-02-2024

    De Nederlandse inkomstenbelasting vindt plaats aan de hand van het zogeheten boxenstelsel. Dit wil zeggen dat er drie verschillende categorieën (boxen) zijn waarin inkomsten en aftrekposten moeten worden verantwoord. Iedere box kent zijn eigen methodiek en belastingtarief.


    Inkomens invullen in boxenstelsel voor inkomstenbelasting

    Tool Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 04-01-2022

    Wat valt in welke box en waarom?


    Het fiscaal partnerschap voor de inkomstenbelasting

    Tool Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 02-02-2023

    Het fiscaal partnerschap houdt in dat bepaalde personen voor de aangifte inkomstenbelasting als elkaars partner worden beschouwd.


    Wat zijn de regels rond het fiscaal partnerschap?

    Vraag & Antwoord Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 29-07-2019

    Hoe werken de regels omtrent het fiscaal partnerschap voor de inkomstenbelasting precies?


    Wat zijn de gevolgen van een fiscaal partnerschap voor de inkomstenbelasting?

    Vraag & Antwoord Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 11-01-2024

    Mijn partner en ik wonen sinds kort samen, en zijn daardoor nu fiscaal partners voor de inkomstenbelasting. Wat zijn precies de gevolgen van een fiscaal partnerschap voor de aangifte IB?


    Fiscale partners in jaar van overlijden?

    Vraag & Antwoord Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 24-09-2023

    Mijn moeder is in 2022 overleden. Tot dat moment waren mijn ouders fiscale partners voor de inkomstenbelasting (IB). Kunt u mij zeggen hoe dit voor het jaar van overlijden zit?


    Is middeling nog mogelijk bij wisselende inkomens?

    Vraag & Antwoord Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 08-01-2024

    Ons advieskantoor heeft een aantal cliënten met wisselende inkomens, mede door corona. Kunnen we hen via ‘uitsmeren van belasting’ helpen?


  • 3

    Hoe wordt mijn winst belast in de IB?

    Fiscale winstberekening inkomstenbelasting

    Tool Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 11-01-2023

    De fiscale winst verschilt van de commerciële winst. In deze tool kunt u de commerciële winst eenvoudig omrekenen naar de fiscale winst.


    Fiscale reserves

    Infographic Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 12-10-2023

    Uw onderneming, die belastingplichtig is voor de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting, kan een fiscale reserve vormen als aan de voorwaarden wordt voldaan. Er bestaan drie fiscale reserves.


    Einde aan de oudedagsreserve voor de IB-ondernemer

    Verdiepingsartikel Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 19-10-2023

    Als ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB) kon u tot 2023 fiscaal gunstig sparen voor uw oude dag door een oudedagsreserve te vormen. Dat deed u door jaarlijks een deel van uw winst te reserveren voor uw oudedagsvoorziening. Dit kon voor het laatst over het jaar 2022, want in 2023 is er een streep gezet door verdere opbouw van de oudedagsreserve.


    Netto inkomen van ondernemer berekenen

    Tool Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 03-01-2024

    Bereken wat u netto aan inkomen overhoudt als ondernemer. Deze online rekentool werkt voor IB-ondernemers én dga's in loondienst van hun bv.


    Zo past u de ondernemersaftrek correct toe

    Toolbox Ondernemersaftrek Publicatiedatum: 03-01-2024

    De overheid heeft een aantal fiscale aftrekmogelijkheden in het leven geroepen om ondernemen, investeren en innoveren te stimuleren. Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB), en voldoet u aan de voorwaarden, dan kunt u profiteren van verschillende aftrekposten op uw winst voor de IB. In deze toolbox hebben we de regelingen voor ondernemersaftrek voor u op een rijtje gezet.


    Resultaat uit overige werkzaamheden of winst uit onderneming

    Tool Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 23-02-2023

    Het is niet altijd duidelijk of inkomsten als winst uit onderneming of als resultaat uit overige werkzaamheden moeten worden gezien.


  • 4

    Hoe zit het met de heffingskortingen?

    Loonheffingskorting

    Infographic Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 16-01-2024

    Via de loonbelasting/premie volksverzekeringen verrekent de werkgever de zogenoemde loonheffingskorting, die bestaat uit een cocktail van vijf heffingskortingen.


    Welke heffingskortingen zijn er nog buiten de loonheffingskorting?

    Vraag & Antwoord Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 17-01-2024

    Ik moet aangifte inkomstenbelasting doen, van welke heffingskortingen buiten de loonheffingskorting kan ik eventueel nog gebruik maken?


  • 5

    Met welke aftrekposten mag ik rekening houden?

    Vragen over: aftopping aftrekposten inkomstenbelasting

    Nieuws Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 17-01-2023

    De aftrekposten in de inkomstenbelasting zijn de afgelopen jaren geleidelijk aan afgetopt. In 2023 is deze operatie afgerond, en is het maximale aftrekpercentage gelijk aan het tarief in de eerste schijf van box 1 van de inkomstenbelasting.


    Vooruitbetaalde hypotheekrente na overlijden aftrekbaar

    Nieuws Hypotheek en eigen woning Publicatiedatum: 02-02-2021

    Als een belastingplichtige hypotheekrente vooruit betaalt en daarna overlijdt, is het volledige bedrag aan rente aftrekbaar. En dus niet alleen maar het bedrag tot aan de overlijdensdatum. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.


    Percentage eigenwoningforfait blijft 0,35% in 2024

    Nieuws Hypotheek en eigen woning Publicatiedatum: 18-12-2023

    Het percentage voor het eigenwoningforfait dat belastingplichtigen in de inkomstenbelasting met een eigen woning moeten opnemen in hun aangifte zal voor 2024 0,35% zijn. Dit is gelijk aan het percentage van 2023 voor woningen tot een WOZ-waarde van € 1.200.000.


    Echtscheiding en eigen woning

    Tool Hypotheek en eigen woning Publicatiedatum: 15-08-2023

    In een echtscheidingsconvenant legt u onder meer alles vast omtrent de woning. Met deze checklist weet u waar u allemaal aan moet denken.


    Fiscaal de fout in na echtscheiding

    Nieuws Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 26-08-2019

    Bij alle regeldingen die komen kijken bij een echtscheiding staat de fiscale afwikkeling niet bovenaan het prioriteitenlijstje. Dat concludeert de Belastingdienst na twee steekproeven. Voormalige echtelieden maken relatief meer fouten in de aangifte. Bijvoorbeeld dat beide exen nog de volle mep aan hypotheekrente aftrekken.


    Wat is voor donateurs het verschil tussen gewone en periodieke giften?

    Vraag & Antwoord Successiewet Publicatiedatum: 09-09-2020

    Wat is voor donateurs het verschil tussen gewone en periodieke giften? Levert de één fiscaal gezien meer voordeel op dan de ander?


    Bedragen voor reisaftrek 2023 in de inkomstenbelasting

    Nieuws Reiskosten Publicatiedatum: 12-01-2023

    Betaalt een werkgever aan zijn werknemer die met het openbaar vervoer naar het werk reist geen reiskostenvergoeding, dan kan die werknemer onder voorwaarden reisaftrek claimen in zijn aangifte inkomstenbelasting. De bedragen die mogen worden afgetrokken voor 2023 zijn hieronder aangegeven.


  • 6

    Hoe zit het specifiek met de IB voor dga’s?

    Zo werkt de belasting voor inkomsten en loon van de dga

    Toolbox Directeur-grootaandeelhouder (dga) Publicatiedatum: 27-06-2022

    Een directeur-grootaandeelhouder (dga) heeft een bijzondere positie voor de inkomstenbelasting. Naast box 1 en box 3 krijgt hij ook nadrukkelijk te maken met box 2, voor zijn inkomen uit aanmerkelijk belang. De wetgever heeft bovendien nog de regeling voor het ‘gebruikelijk loon’ opgetuigd. Maar de bv kan aan de dga als werknemer ook een auto van de zaak ter beschikking stellen, en er zijn belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen mogelijk. Of hij kan zichzelf ‘op zakelijke gronden’ een lening verstrekken. Deze toolbox bevat nuttige informatie en praktische tools rondom de belasting van loon en inkomsten van de dga.


  • 7

    Hoe zit het met de vermogensrendementheffing in box 3?

    In vier stappen door box 3 van de inkomstenbelasting

    Toolbox Inkomen uit sparen en beleggen (box 3) Publicatiedatum: 13-02-2024

    In box 3 van de inkomstenbelasting (IB) wordt het inkomen uit sparen en beleggen belast. Deze box 3-heffing wordt ook wel de vermogensrendementsheffing genoemd. In deze toolbox leest u wat er tot het box 3-vermogen geteld wordt, en hoe de heffing nu en in de toekomst berekend wordt.


  • 8

    Meer informatie

    Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur

    Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)

    Als salarisadministrateur krijgt u regelmatig vragen van uw collega’s over de inkomstenbelasting. Het is daarom belangrijk dat u de juiste kennis in huis heeft als het gaat om aanslagen, belastbaar inkomen, aftrekposten en vorderingen. Tijdens de training Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur zetten wij alle regels voor u op een rij en door middel van praktijkgerichte opdrachten kunt u de kennis gelijk in uw organisatie toepassen.