Stap voor stap door de aangifte inkomstenbelasting

Wie inkomsten geniet, moet daar inkomstenbelasting over betalen. In deze toolbox zetten we de regels rond de aangifte inkomstenbelasting, heffingskortingen en aftrekposten voor u op een rij.

 • 1

  Download de interactieve checklist

  Stap voor stap door de aangifte inkomstenbelasting

  De belangrijkste punten voor de aangifte IB op een rij

  Wie inkomsten geniet, moet daar inkomstenbelasting (IB) over betalen. In box 1 van de IB betaalt u over de inkomsten die u heeft uit werk en woning. Vaak heeft u recht op aftrekposten en heffingskortingen binnen de IB. In deze toolbox zetten we de regels rond de aangifte IB, heffings­kortingen en aftrekposten voor u op een rij.

 • 2

  Wat moet ik weten over de aangifte IB?

  Voordeel behalen met checken en aanvullen aangifte IB 2022

  Nieuws Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 27-02-2023

  Op 1 maart gaat het loket van de Belastingdienst weer open voor het checken en verder invullen van de aangifte inkomstenbelasting (IB) over 2022. De fiscus heeft al veel gegevens ingevuld, maar een foutje is zo gemaakt dus controleer de cijfers goed en vul natuurlijk de ontbrekende gegevens aan! Zo kan er misschien nog een voordeeltje uit worden gesleept.


  Waar op letten bij het doen van de aangifte IB over 2022?

  Verdiepingsartikel Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 21-03-2023

  Sinds 1 maart kunt u uw vooringevulde aangifte inkomstenbelasting (IB) over 2022 weer checken en waar nodig aanpassen en aanvullen. Ten opzichte van 2021 zijn er wel een aantal veranderingen doorgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de box 3-heffing die eind 2021 flink onder vuur kwam te liggen en dus een beetje aangepast is. Waar moet u net even wat scherper op letten als u de aangifte over 2022 gaat controleren?


  Aangifte inkomstenbelasting

  Infographic Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 23-02-2021

  De Belastingdienst vult al flink wat gegevens van tevoren in bij de aangifte IB. Maar de fiscus is ook niet onfeilbaar, dus controle van de cijfers blijft nodig. Hoe slaat u zich zo soepel mogelijk door de aangifte heen? Het begint met het bij elkaar zoeken van de benodigde gegevens. Deze documenten mogen in elk geval niet ontbreken als u aangifte gaat doen.


  Wat valt in welke box en waarom?

  Infographic Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 28-01-2020

  De Nederlandse inkomstenbelasting vindt plaats aan de hand van het zogeheten boxenstelsel. Dit wil zeggen dat er drie verschillende categorieën (boxen) zijn waarin inkomsten en aftrekposten moeten worden verantwoord. Iedere box kent zijn eigen methodiek en belastingtarief.


  Inkomens invullen in boxenstelsel voor inkomstenbelasting

  Tool Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 04-01-2022

  Wat valt in welke box en waarom?


  Het fiscaal partnerschap voor de inkomstenbelasting

  Tool Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 02-02-2023

  Het fiscaal partnerschap houdt in dat bepaalde personen voor de aangifte inkomstenbelasting als elkaars partner worden beschouwd.


  Wat zijn de regels rond het fiscaal partnerschap?

  Vraag & Antwoord Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 29-07-2019

  Hoe werken de regels omtrent het fiscaal partnerschap voor de inkomstenbelasting precies?


  Kan ik als ondernemer samen met mijn partner aangifte doen voor de IB?

  Vraag & Antwoord Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 08-12-2020

  Kan ik als (startend) ondernemer nog samen met mijn (fiscaal ) partner aangifte voor de IB doen net als voordat ik ondernemer werd?


  Fiscale partners in jaar van overlijden?

  Vraag & Antwoord Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 24-07-2019

  Mijn moeder is in 2018 overleden. Tot dat moment waren mijn ouders fiscale partners voor de inkomstenbelasting (IB). Kunt u mij zeggen hoe dit voor het jaar van overlijden zit?


  Is uitsmeren van belasting mogelijk bij wisselende inkomens?

  Vraag & Antwoord Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 09-01-2023

  Ons advieskantoor heeft een aantal cliënten met wisselende inkomens, mede door corona. Kunnen we hen via ‘uitsmeren van belasting’ helpen?


 • 3

  Hoe wordt mijn winst belast in de IB?

  Fiscale winstberekening inkomstenbelasting

  Tool Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 11-01-2023

  De fiscale winst verschilt van de commerciële winst. In deze tool kunt u de commerciële winst eenvoudig omrekenen naar de fiscale winst.


  Fiscale reserves

  Infographic Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 13-08-2019

  Uw onderneming, die belastingplichtig is voor de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting, kan een fiscale reserve vormen als aan de voorwaarden wordt voldaan. Er bestaan drie fiscale reserves.


  Een oudedagsreserve voor de IB-ondernemer

  Verdiepingsartikel Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 12-01-2023

  Als ondernemer voor de IB kunt u tot 2023 fiscaal gunstig sparen voor uw oude dag door een oudedagsreserve te vormen. Deze reserve vormt u door jaarlijks een deel van uw winst te reserveren voor uw oudedagsvoorziening. Bij de opbouw van de oudedagsreserve heeft u echter niet alle vrijheid. Waar moet u allemaal rekening mee houden? Het jaar 2022 is het laatste jaar dat u kunt toevoegen aan de oudedagsreserve, vanaf 2023 is de regeling afgeschaft.


  Netto inkomen van ondernemer berekenen

  Tool Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 02-01-2023

  Bereken wat u netto aan inkomen overhoudt als ondernemer. Deze online rekentool werkt voor IB-ondernemers én dga's in loondienst van hun bv.


  Zo past u de ondernemersregelingen correct toe

  Toolbox Ondernemersaftrek Publicatiedatum: 22-02-2023

  De overheid heeft een aantal fiscale aftrekmogelijkheden in het leven geroepen om ondernemen, investeren en innoveren te stimuleren. Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB), en voldoet u aan de voorwaarden, dan kunt u profiteren van verschillende aftrekposten op uw winst voor de IB. In deze toolbox hebben we de regelingen voor ondernemersaftrek voor u op een rijtje gezet.


  Resultaat uit overige werkzaamheden of winst uit onderneming

  Tool Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 23-02-2023

  Het is niet altijd duidelijk of inkomsten als winst uit onderneming of als resultaat uit overige werkzaamheden moeten worden gezien.


 • 4

  Hoe zit het met de heffingskortingen?

  Loonheffingskorting

  Infographic Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 17-05-2022

  Via de loonbelasting/premie volksverzekeringen verrekent de werkgever de zogenoemde loonheffingskorting, die bestaat uit een cocktail van vijf heffingskortingen.


  Welke heffingskortingen zijn er nog buiten de loonheffingskorting?

  Vraag & Antwoord Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 11-01-2023

  Ik moet aangifte inkomstenbelasting doen, van welke heffingskortingen buiten de loonheffingskorting kan ik eventueel nog gebruik maken?


 • 5

  Met welke aftrekposten mag ik rekening houden?

  Vragen over: aftopping aftrekposten inkomstenbelasting

  Nieuws Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 17-01-2023

  De aftrekposten in de inkomstenbelasting zijn de afgelopen jaren geleidelijk aan afgetopt. In 2023 is deze operatie afgerond, en is het maximale aftrekpercentage gelijk aan het tarief in de eerste schijf van box 1 van de inkomstenbelasting.


  Vooruitbetaalde hypotheekrente na overlijden aftrekbaar

  Nieuws Hypotheek en eigen woning Publicatiedatum: 02-02-2021

  Als een belastingplichtige hypotheekrente vooruit betaalt en daarna overlijdt, is het volledige bedrag aan rente aftrekbaar. En dus niet alleen maar het bedrag tot aan de overlijdensdatum. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.


  Eigenwoningforfait zakt in 2022 naar 0,45%

  Nieuws Hypotheek en eigen woning Publicatiedatum: 21-09-2021

  Het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde tot € 1.110.000 gaat volgend jaar zakken van 0,5% naar 0,45%. Het eigenwoningforfait vanaf € 1.110.000 blijft in 2022 gelijk (2,35%).


  Echtscheiding en eigen woning

  Tool Hypotheek en eigen woning Publicatiedatum: 29-09-2020

  In een echtscheidingsconvenant legt u onder meer alles vast omtrent de woning. Met deze checklist weet u waar u allemaal aan moet denken.


  Fiscaal de fout in na echtscheiding

  Nieuws Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 26-08-2019

  Bij alle regeldingen die komen kijken bij een echtscheiding staat de fiscale afwikkeling niet bovenaan het prioriteitenlijstje. Dat concludeert de Belastingdienst na twee steekproeven. Voormalige echtelieden maken relatief meer fouten in de aangifte. Bijvoorbeeld dat beide exen nog de volle mep aan hypotheekrente aftrekken.


  Wat is voor donateurs het verschil tussen gewone en periodieke giften?

  Vraag & Antwoord Successiewet Publicatiedatum: 09-09-2020

  Wat is voor donateurs het verschil tussen gewone en periodieke giften? Levert de één fiscaal gezien meer voordeel op dan de ander?


  Bedragen 2022 voor reisaftrek in aangifte IB

  Nieuws Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 03-01-2022

  Als een werkgever aan zijn werknemer die met het openbaar vervoer naar het werk reist geen reiskostenvergoeding betaalt, kan de werknemer onder voorwaarden reisaftrek claimen in zijn aangifte inkomstenbelasting (IB). De bedragen voor 2022 zijn hieronder te vinden.


 • 6

  Hoe zit het specifiek met de IB voor dga’s?

  Zo werkt de belasting voor inkomsten en loon van de dga

  Toolbox Directeur-grootaandeelhouder (dga) Publicatiedatum: 27-06-2022

  Een directeur-grootaandeelhouder (dga) heeft een bijzondere positie voor de inkomstenbelasting. Naast box 1 en box 3 krijgt hij ook nadrukkelijk te maken met box 2, voor zijn inkomen uit aanmerkelijk belang. De wetgever heeft bovendien nog de regeling voor het ‘gebruikelijk loon’ opgetuigd. Maar de bv kan aan de dga als werknemer ook een auto van de zaak ter beschikking stellen, en er zijn belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen mogelijk. Of hij kan zichzelf ‘op zakelijke gronden’ een lening verstrekken. Deze toolbox bevat nuttige informatie en praktische tools rondom de belasting van loon en inkomsten van de dga.


 • 7

  Hoe zit het met de vermogensrendementheffing in box 3?

  In vier stappen door box 3 van de inkomstenbelasting

  Toolbox Inkomen uit sparen en beleggen (box 3) Publicatiedatum: 18-01-2023

  In box 3 van de inkomstenbelasting (IB) wordt het inkomen uit sparen en beleggen belast. Deze box 3-heffing wordt ook wel de vermogensrendementsheffing genoemd. In deze toolbox leest u wat er tot het box 3-vermogen geteld wordt, en hoe de heffing nu en in de toekomst berekend wordt.


 • 8

  Meer informatie

  Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur

  Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)

  Als salarisadministrateur krijgt u regelmatig vragen van uw collega’s over de inkomstenbelasting. Het is daarom belangrijk dat u de juiste kennis in huis heeft als het gaat om aanslagen, belastbaar inkomen, aftrekposten en vorderingen. Tijdens de training Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur zetten wij alle regels voor u op een rij en door middel van praktijkgerichte opdrachten kunt u de kennis gelijk in uw organisatie toepassen.