Kan ik als ondernemer samen met mijn partner aangifte doen voor de IB?

8 december 2020

Kan ik als (startend) ondernemer nog samen met mijn (fiscaal ) partner aangifte voor de IB doen net als voordat ik ondernemer werd?

U zult vanaf het jaar 2020 uw aangifte IB moeten doen als ondernemer (het zogenoemde O-biljet) en uw fiscale partner als particulier (het zogenoemde P-biljet). Dit verandert echter niets aan de wijze van aangifte doen als fiscaal partner. U kunt dus nog steeds samen aangifte IB doen met uw fiscale partner. U krijgt hiervoor ook op de reguliere wijze het verzoek om aangifte te doen.

Inkomsten en aftrekposten vrij verdelen

Dit betekent dus dat u nog steeds uw gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten vrij kunt verdelen (denk bijvoorbeeld aan de aftrek eigen woning, zorgkosten, studiekosten). Ook kunt u gebruikmaken van het dubbele heffingsvrije vermogen in box 3. Wat uiteraard wel is veranderd is dat u nu, naast uw eventuele overige inkomsten en aftrekposten, de winst uit uw onderneming moet gaan verantwoorden.

Hiervoor moet u beschikken over een opstelling van de inkomsten en kosten van uw onderneming (jaarrekening). Verder spelen er bij het ondernemerschap nog een aantal extra aftrekposten met specifieke voorwaarden zoals bijvoorbeeld het urencriterium voor het toepassen van bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek.Meer informatie over de aangifte inkomstenbelasting vindt u in de toolbox Stap voor stap door de aangifte inkomstenbelasting.