Minstens drie opdrachtgevers nodig om ondernemer voor de IB te zijn?

19 juli 2019

Klopt het dat ik als zzp’er minstens drie opdrachtgevers per jaar moet hebben om als zelfstandig ondernemer voor de IB aangemerkt te worden?

Om te bepalen of u zelfstandig ondernemer bent voor de IB bekijkt de Belastingdienst een aantal zaken. Eén daarvan is het aantal opdrachtgevers dat u per jaar heeft. Als zzp’er werkt u over het algemeen voor meerdere opdrachtgevers. Maar hoe de Belastingdienst precies oordeelt, hangt – naast het aantal opdrachtgevers – af van uw persoonlijke situatie.

Criteria zelfstandig ondernemer

De fiscus hanteert in de praktijk onder ander de volgende criteria:

  • Aantal opdrachtgevers; standaard hanteert de Belastingdienst weliswaar het criterium dat u per jaar twee of meer opdrachtgevers moet bedienen, dit is echter geen verplichting. Als u bijvoorbeeld een behoorlijk ondernemersrisico loopt, kunt u in de praktijk volstaan met één opdrachtgever.
  • Onafhankelijkheid; u moet als zzp’er onafhankelijk zijn van uw opdrachtgever.
  • U presenteert zich als zelfstandige; uw onderneming moet dus een eigen gezicht hebben bijvoorbeeld een website.
  • U heeft kapitaal dat u investeert in uw onderneming.
  • Hoeveel tijd besteedt u aan uw bedrijf?
  • Maakt u winst, bent u aansprakelijk en loopt u risico? Als u start verwacht de fiscus niet van u dat u direct winst maakt, maar het is wel de bedoeling dat uw onderneming uiteindelijk iets gaat opleveren (lees: winstgevend is).