Welke heffingskortingen zijn er nog buiten de loonheffingskorting?

12 maart 2021

Ik moet aangifte inkomstenbelasting doen, van welke heffingskortingen buiten de loonheffingskorting kan ik eventueel nog gebruik maken?

Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. De loonheffingskorting bestaat uit zes heffingskortingen en wordt door de werkgever verrekend.

Er bestaan ook enkele andere heffingskortingen die pas bij uw aangifte inkomstenbelasting vastgesteld worden. Het gaat hier om de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) en de korting voor groene beleggingen.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Ouders kunnen voor de IACK in aanmerking komen als zij voor kinderen jonger dan 12 jaar zorgen, en meer verdienen dan het drempelinkomen. Uw kind moet hiervoor ten minste 6 maanden van het jaar ingeschreven staan op uw woonadres. Bij co-ouders mag het kind ook ingeschreven staan op het adres van de ex-partner. Daarnaast heeft u geen of minder dan 6 maanden een fiscale partner, of heeft u een lager arbeidsinkomen dan uw fiscale partner.

De hoogte van de heffingskorting is afhankelijk van het inkomen. De Belastingdienst beoordeelt bij de aangifte of u de inkomensafhankelijke combinatiekorting kunt krijgen.

Korting voor groene beleggingen

Groene beleggingen zijn beleggingen in fondsen die deelnemen in projecten voor milieubescherming. Belegt u of uw fiscale partner geld in een groenfonds? Dan krijgt u een korting voor uw groene beleggingen in box 3.

Voor groene beleggingen geldt ten eerste een vrijstelling, waardoor u in box 3 alleen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen over de waarde boven de € 60.429 (2020: € 59.477). Daarnaast heeft u ook nog recht op de heffingskorting voor groene beleggingen, die 0,7% van uw vrijstelling bedraagt. Bij fiscale partners verdeelt de Belastingdienst de heffingskorting op dezelfde manier als het saldo van de groene beleggingen.Meer informatie over de aangifte inkomstenbelasting vindt u in de toolbox Stap voor stap door de aangifte inkomstenbelasting.