Deblokkering g-rekening gaat sneller

3 februari 2011 | Door redactie

De Belastingdienst brengt de deblokkeringstermijn van g-rekeningen met de helft terug tot drie á vier weken. Een verzoek tot deblokkering van zo’n rekening zal dus sneller worden afgehandeld. Zo’n verzoek kan bijvoorbeeld nodig zijn als er meer saldo op de rekening staat dan de verschuldigde loonheffingen en BTW.

G-rekeningen zijn bedoeld om inlenersaansprakelijkheid te voorkomen. Het zijn geblokkeerde rekeningen die uitleners van personeel aanhouden bij een bank. Ze kunnen vanaf die rekening in principe alleen geld overboeken naar de Belastingdienst of naar andere g-rekeningen. Als uw onderneming personeel inhuurt kunt u eventueel het deel van de factuur van het uitzendbureau dat slaat op de verschuldigde loonheffingen en BTW storten op de g-rekening van de uitlener. Mocht het uitzendbureau de fiscus dan niet netjes betalen, dan bent u in de meeste gevallen gevrijwaard van aansprakelijkheid hiervoor.

Controle op belastingschulden

Als het saldo van de g-rekening van een uitzendbureau hoger is dan de verschuldigde loonheffingen en BTW, is het meerdere niet vrij opneembaar. Daarvoor moet de uitlener een verzoek (pdf) indienen bij de fiscus. Bij de beoordeling van zo’n verzoek kijkt de Belastingdienst ook naar eventuele andere openstaande belastingschulden van het uitzendbureau. De afhandeltijd van zo’n verzoek is straks dus drie tot vier weken. Overigens vervangt het depotstelsel in de toekomst waarschijnlijk het g-rekeningenstelsel, zoals u kon lezen in Salaris Rendement 01-2011.