Geen minimum voor inlenersaansprakelijkheid

7 september 2015 | Door redactie

Ook als u op grond van inlenersaansprakelijkheid minder dan € 5.000 verschuldigd bent, zal de fiscus de schuld bij u invorderen. De Belastingdienst hanteert op dit punt geen doelmatigheidsgrens. Dit blijkt uit een toelichting op het intrekken van de cassatie in een rechtszaak. In de bewuste rechtszaak werd de indruk gewekt dat de fiscus alleen grote inleners aansprakelijk stelt.

In het nieuwsartikel ‘Niet alleen grote inleners moeten betalen’ las u over een uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. In die zaak stelde een bv dat hij als grote inlener niet gelijk was behandeld ten opzichte van kleine inleners, omdat de Belastingdienst alleen de inleners met een schuld van meer dan € 5.000 aansprakelijk stelde. Uit deze zaak mag u echter niet concluderen dat u met een schuld van € 5.000 op basis van de inlenersaansprakelijk eenvoudig de dans kunt ontspringen. Uit de toelichting op de beslissing (pdf) om niet in cassatie te gaan, laat de staatssecretaris van Financiën weten dat het geen beleid van de fiscus is om standaard geen werk te maken van bedragen onder de € 5.000.

Slechts betere onderbouwing nodig

De staatssecretaris benadrukt dus dat er geen zogenoemde doelmatigheidsgrenzen zijn voor belastingschulden op grond van de inlenersaansprakelijkheid. Hier voegt hij aan toe dat het vonnis van het gerechtshof ruimte laat om in de toekomst toch met doelmatigheidsgrenzen te werken zonder schending van het gelijkheidsbeginsel. De fiscus zal echter beter moeten onderbouwen waarom een bepaalde grens gehanteerd werd. In de hierboven genoemde zaak oordeelde het gerechtshof dat de fiscus onvoldoende had onderbouwd waarom de grens bij € 5.000 was gelegd.