Aanvraagformulier g-rekening verduidelijkt

10 augustus 2017 | Door redactie

De Belastingdienst heeft het aanvraagformulier voor de geblokkeerde rekening (g-rekening) verbeterd. Daarnaast is ook de toelichting bij het aanvraagformulier uitgebreid.

Een organisatie die werknemers uitzendt, uitleent of detacheert kan van een afnemende partij het verzoek krijgen om een g-rekening (tool) te openen. Nadat de afnemende partij een deel van de factuur op de g-rekening heeft gestort, kan de fiscus hem niet meer aansprakelijk stellen als een andere partij uit de keten de BTW of loonheffingen niet volledig betaalt. Voor het openen van een g-rekening is een aanvraagformulier nodig. In december 2016 publiceerde de Belastingdienst nog nieuwe formulieren voor alles rond de g-rekening. Van deze formulieren is het aanvraagformulier en de bijbehorende toelichting vernieuwd. Organisaties hebben nu dus een ander aanvraagformulier nodig om een g-rekening te openen.

Aanvraagformulier g-rekening invullen

Het aanvraagformulier (pdf) voor de g-rekening is aangevuld met drie onderdelen:

  • Organisaties moeten in het eerste deel van het formulier aangeven bij welke bank de g-rekening wordt geopend.
  • Het nieuwe formulier maakt onderscheid tussen de volledige naam van de organisatie en de handelsnaam. De Belastingdienst wil op de hoogte zijn van beide namen.
  • Organisaties die het aanvraagformulier invullen omdat zij veranderen van bank moeten het bestaande (nog op te heffen) g-rekeningnummer invullen in het aanvraagformulier.

De toelichting is uitgebreid

Naast de nieuwe onderdelen in het aanvraagformulier is er ook iets veranderd aan de toelichting bij dit formulier. Deze toelichting staat in hetzelfde bestand. De Belastingdienst heeft  deze uitleg uitgebreid, zodat organisaties het formulier eenvoudiger correct kunnen invullen. Dat scheelt tijd, zowel voor de werkgevers als voor de Belastingdienst. Zo is er bijvoorbeeld op het voorblad een nieuwe aanwijzing geplaatst: organisaties mogen het aanvraagformulier pas versturen nadat de Belastingdienst een loonheffingen- en/of BTW-nummer heeft toegekend. Dit nummer moeten organisaties invullen.