Aanvragen RDA nog niet mogelijk

11 januari 2012 | Door redactie

Nog even geduld als u een aanvraag in wilt dienen voor het gebruik van de nieuwe Research en Development Aftrek (RDA). Vanaf 1 mei 2012 kunt u de RDA pas aanvragen. De RDA is op 1 januari 2012 van kracht gegaan, hoewel de regelgeving al eind 2011 bekend is gemaakt. Agentschap NL heeft tijd nodig om de systemen voor te bereiden op de uitvoering van deze nieuwe regeling.

De overheid wil ondernemers en bedrijven met de nieuwere regeling stimuleren om te innoveren. Vanaf dit jaar kunt u profiteren van een extra aftrek van 40% van het bedrag van de investering, als u investeert in de ontwikkeling van vernieuwde producten en diensten. De RDA is dus een extra aftrekpost op uw winst. Wat u echter niet kunt meetellen als investering waarop u de RDA kunt toepassen, zijn de loonkosten van een werknemer die betrokken is bij de ontwikkeling van nieuwe producten.

RDA-beschikking

Agentschap NL stuurt u een zogenoemde RDA-beschikking waarin het bedrag staat dat u in aftrek kunt brengen op de fiscale winst. De RDA kunt u dan ook pas aanvragen na 1 mei 2012. U kunt wel met terugwerkende kracht de RDA aanvragen vanaf 1 mei 2012, indien u al een S&O-verklaring heeft die aanvangt voor 1 juli 2012. Agentschap NL had onvoldoende tijd om de systemen op 1 januari 2012 gereed te hebben. De definitieve invulling van de regeling was namelijk eind 2011 pas bekend. Agentschap NL heeft grotendeels de uitvoering in handen van deze regeling.