Acceptgiro uiterlijk in 2019 afgeschaft

30 mei 2012 | Door redactie

Onlangs heeft de Nederlandsche Bank (DNB) laten weten dat de papieren acceptgiro tot uiterlijk 1 januari 2019 blijft bestaan. Het gebruik van de acceptgiro is wel sterk afgenomen door de komst van digitale betaalmethoden, maar het voorziet nog steeds in een maatschappelijke behoefte.

De papieren acceptgiro zal aangepast worden aan de nieuwe Europese (SEPA-) standaarden, waardoor u de acceptgiro straks ook met het nieuwe Europese rekeningnummer, het IBAN-rekeningnummer, kunt gebruiken. Vanaf 1 februari 2014 bent u verplicht gebruik te maken van IBAN (International Bank Account Number) in het betalingsverkeer. Daarnaast moet u ook een BIC (Business Identifier Code) gebruiken om de bank te adresseren. Momenteel moet u bij grensoverschrijdende betalingen al het IBAN en BIC aanleveren. Na de overstap naar IBAN kunt u straks binnen de Europese betaalmarkt bij een betaalopdracht in euro's volstaan met een IBAN. De bank voegt dan zelf de BIC hier aan toe.

Geen verschillen meer

Invoering van SEPA zorgt ervoor dat er geen verschillen meer bestaan tussen de betalingssystemen in de verschillende landen van Europa. Betalingen, incasso’s en het gebruik van betalingskaarten zullen binnen Nederland hetzelfde worden als binnen de rest van Europa. U kunt hierdoor makkelijker geld overmaken naar een ander land. Bij invoering van SEPA heeft u voor betalingen het IBAN-nummer nodig. Dit nummer bestaat uit 18 cijfers en letters. Het is een combinatie van uw huidige rekeningnummer, een landencode, een controlegetal, vier letters voor uw bank en eventueel nog aangevuld met nullen. Voor elke bankrekening kunt u de nieuwe combinatie eenvoudig opvragen via de IBAN BIC Service.