Automatisch een seintje bij concurrerend octrooi

11 juni 2018 | Door redactie

Dat zal je altijd zien: heeft uw organisatie net zeeën van tijd gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe vinding, blijkt dat even daarvoor een andere slimmerik al iets soortgelijks heeft vastgelegd met een octrooi. Om in de smiezen te houden waar de concurrentie mee bezig is, kunnen mkb'ers gebruikmaken van een gratis meldingsservice.

Nederlandse organisaties steken weer steeds meer geld in research & development (R&D), zo blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit. In 2017 klommen de investeringen in R&D naar 4,3% van de omzet, het hoogste percentage sinds 2012. Om al die nieuwe vindingen te beschermen, leggen organisaties innovaties vast met een octrooi. Vorig jaar zijn er 2,7% meer octrooien aangevraagd in Nederland dan in het jaar ervoor. Verder trekt het kabinet de komende jaren honderden miljoenen extra uit om innovatie aan te jagen. Onder meer de subsidieregeling MIT wordt uitgebreid.

Gratis service met online aanvraagformulier

Nu de innovatietrein weer volop op stoom is, kan het voor organisaties zeker geen kwaad om de concurrentie nauwlettend in de gaten te houden. Want het allerergste is natuurlijk nèt voor de marktintroductie afgetroefd te worden door de concurrent.
Een gratis meldingsservice van Octrooicentrum Nederland kan enigszins helpen om het speelveld te blijven overzien. Want in de octrooidatabank zitten massa’s patenten en dat zoekt niet altijd even makkelijk. De meldingsservice werkt met een online aanvraagformulier, waar de organisatie bijvoorbeeld het vakgebied, trefwoorden voor de sector en andere gegevens invult. Het Octrooicentrum benadrukt dat die gegevens niet met derden worden gedeeld.

Zoekopdracht werkt als RSS-feed

Een adviseur van het Octrooicentrum vertaalt de ingevulde gegevens vervolgens in een persoonlijke zoekopdracht. Meestal is die binnen twee weken klaar, aldus het Octrooicentrum, en dan krijgt de organisatie per mail een speciale link met de zoekopdracht. Die link werkt als een RSS-feed. De octrooidatabase wordt voortaan automatisch doorzocht op de persoonlijke criteria. Zodra er een octrooi wordt aangevraagd dat voldoet aan de zoekcriteria, krijgt de organisatie een seintje in de internetbrowser of in de mailbox.

Bijlagen bij dit bericht

Investeren en innoveren
E-learning | VideoCollege 16 minuten