De 10 meest populaire vestigingslanden

12 augustus 2016 | Door redactie

Nederland staat op de derde plaats in het rijtje van aantrekkelijke vestigingslanden. Nederland is om een aantal redenen populair: vanwege de centrale ligging in Europa, de internationale focus van financiële regelingen en ook de verbetering van de algemene economische situatie.

In het onderzoek naar populaire vestigingslanden zijn 174 landen onderzocht op hun economische, politieke en sociaal-economische situatie. Nederland is de afgelopen twee jaar tien plaatsen op de ranglijst gestegen. In 2015 stond Nederland nog op de zesde plaats. Het is vooral aantrekkelijk om in Nederland een onderneming te vestigen vanwege onder andere de voordelige belastingen op zakelijk onroerend goed, het lage tarief voor elektriciteit en de gunstige vennootschapsbelasting (tools).

Top 10 vestigingslanden
Bron: BDO (IBC)

Innovatieruimte is belangrijke voorwaarde

Volgens het onderzoek van BDO (pdf) is het de verwachting dat de wereldeconomie een nieuwe innovatiegolf staat te wachten. Met name van kunstmatige intelligentie, robotics en 3D-printen wordt er veel verwacht. In het onderzoek is de ruimte die organisaties krijgen om te innoveren in een land dan ook een belangrijke factor geweest. Op het gebied van handel in intellectueel eigendom (tools) scoort Nederland dan ook een derde plaats, achter de VS en Japan.