Demo-voertuig komt in aanmerking voor MIA

4 april 2014 | Door redactie

Heeft u een milieuvriendelijk voertuig als demonstratiemodel gebruikt, dan komt dit voertuig voortaan wel in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA). Dit maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën onlangs bekend. Eerder was dit niet het geval omdat de MIA alleen van toepassing is op ongebruikte bedrijfsmiddelen die voorkomen op de Milieulijst van 2014.

Om de MIA te mogen toepassen, geldt dat er sprake moest zijn van een niet eerder gebruikt bedrijfsmiddel. Omdat in de praktijk behoefte blijkt te zijn aan demonstratiemodellen van milieuvriendelijke voertuigen, was de voorwaarde 'niet eerder gebruikt' problematisch voor die voertuigen die voor een demonstratie gebruikt zijn. Staatssecretaris Wiebes maakt voor deze demonstratiemodellen nu een uitzondering. Ze komen nu wel in aanmerking voor de MIA als ze voldoen aan de vereisten voor nieuwe vervoermiddelen in de Wet op de omzetbelasting 1968. Dit betekent dat het demonstratievoertuig in aanmerking komt voor MIA voor een maximale periode van zes maanden na eerste ingebruikneming of als er maximaal 6.000 kilometer mee gereden is.
Dit besluit treedt met terugwerkende kracht tot 17 maart 2014 in werking.

Voorwaarden om voor de MIA in aanmerking te komen

U kunt door te investeren in milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen profiteren van de MIA. U kunt tot 36% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Om voor de MIA in aanmerking te komen moet het bedrijfsmiddel op de Milieulijst van 2014 staan. Ook moet de investering betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel. Bovendien moet het bedrag aan milieu-investeringen minimaal € 2.500 zijn.