Dilemma’s rond voortbestaan innovatiebox

19 januari 2015 | Door redactie

Het is maar de vraag hoe lang de innovatiebox in zijn huidige vorm houdbaar blijft. De fiscus is in 2012 door de innovatiebox in de vennootschapsbelasting namelijk circa € 852 miljoen aan belastinginkomsten misgelopen. Dat is ruim € 200 miljoen meer dan voorzien. Ook Europa vindt de Nederlandse regeling te ruim opgezet.

Met de innovatiebox kan uw bv onder voorwaarden 5% vennootschapsbelasting betalen over winsten die zij behaalt met innovatieve activiteiten. Recent heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën een overzicht van het gebruik van de innovatiebox in 2010, 2011 en 2012 naar de Tweede Kamer gestuurd. Hieruit blijkt dat drie jaar na de invoering de belastingderving een stuk groter is dan begroot.

Innovatiebox vereist aanpassing

De innovatiebox staat open voor ondernemingen van alle groottes, maar grote ondernemingen blijken het meest te profiteren van deze fiscale regeling. In Europa ligt de innovatiebox dan ook onder vuur, omdat de regeling te ruim zou zijn. Tweede Kamerlid Verhoeven van D66 vraagt zich ook af of de regeling effectief is nu vooral de grote ondernemingen ervan profiteren. Volgens hem is er een aanpassing van de fiscale stimuleringsmaatregelen voor onderzoek en ontwikkeling nodig. Naar verwachting is de discussie omtrent de regeling nog niet ten einde.