Extra fiscale aftrek RDA binnen handbereik

13 april 2012 | Door redactie

Vanaf 1 mei kunt u uw aanvraag voor de Research and Development Aftrek (RDA) indienen bij Agentschap NL. Zo komt u in aanmerking voor een extra fiscale aftrek in de vennootschapsbelasting, die wordt berekend over de kosten die u maakt voor R&D-investeringen en –exploitatiekosten. U heeft hiervoor wel een S&O-verklaring nodig.

Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u een extra winstaftrek van 40% van het bedrag van de investering toepassen. De loonkosten mag u hierbij niet meenemen; hiervoor bestaat de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). U dient de aanvraag uiterlijk een maand voor het begin van de betreffende periode in. Daarbij moet u een reële schatting van de uitgaven maken. Er is geen correctie naar boven mogelijk, dus schat de kosten niet te laag in. 

Aanvraag indienen en voorlichtingsbijeenkomsten

Eind april kunt u een (digitale) aanvraag indienen via het aanvraagprogramma van Agentschap NL. Voor uw investeringen tussen 1 januari 2012 en 1 mei 2012 kunt u met terugwerkende kracht tot 1 januari 2012 een RDA-beschikking aanvragen. Doe dit wel uiterlijk 31 augustus 2012. Heeft u een WBSO-aanvraag met een startdatum van 1 juli 2012, dan moet u de RDA aanvragen in combinatie met de WBSO. Het wordt u aangeraden dit vóór 31 mei 2012 te doen. Mogelijk zit u met een aantal vragen over deze nieuwe fiscale regeling. U kunt dan terecht bij een van de gratis voorlichtingsbijeenkomsten van Agentschap NL.