Het verschil: robotic process automation en accounting

Dat digitalisering een steeds grotere rol inneemt in de samenleving is wel gebleken tijdens de coronacrisis. Het thuiswerken is in veel sectoren – zeker ook in de financiële sector – goed mogelijk door innovaties. Ook veel administratieve zaken kunnen worden gedigitaliseerd, bijvoorbeeld door robotic process automation en robotic accounting. Wat is het verschil tussen deze twee termen?

12 mei 2020 | Door redactie

Bij zowel robotic process automation als robotic accounting is het doel het overnemen van handmatige administratieve taken door de computer. Toch zijn er grote verschillen tussen de twee termen. Bij robotic process automation gaat het om administratieve bedrijfsprocessen, waarbij de arbeidscapaciteit van repeterende en voorspelbare bedrijfsprocessen wordt vervangen door automatisering. Er wordt ook wel gesproken over ‘workforce emulate’: het nabootsen van menselijke handelingen die repeterend en voorspelbaar zijn. Er is sprake van ‘bots’ als het gaat om functies om handelingen automatisch uit te voeren.

Verzamelnaam voor meerderde technieken

In tegenstelling tot robotic process automation heeft robotic accounting in veel gevallen betrekking op bestaande processen die hiervoor aangepast en uitgebreid moeten worden. Robotic accounting is een verzamelnaam voor meerdere ontwikkelingen en technieken die toegepast worden op accounting-software. Daaronder wordt in eerste instantie boekhoudsoftware verstaan. Robotic accounting kan echter ook betrekking hebben op onder andere ERP-systemen, webwinkelsoftware en salarissoftware (tool).

Audit-activiteiten en data-analyse

De gids ‘RPA en robotic accounting’ van onderzoeksbureau GBNED behandelt zowel robotic process automation als robotic accounting en daaraan gerelateerde ontwikkelingen. In aanvulling op RPA en robotic accounting wordt ingegaan op robotic audit automation. Daarbij gaat het om audit-activiteiten, al dan niet in de vorm van continuous auditing en daarbinnen data-analyse gericht op de auditfunctie. Ook komt bij RAA de zelf-controlerende administratie aan de orde.
De gids is gratis op te vragen via www.softwarepakketten.nl.

Bijlagen bij dit bericht