Horizon Europe vervolg op Horizon 2020

12 augustus 2022 | Door redactie

Net als met het programma Horizon 2020 willen de Europese Commissie en de Nederlandse overheid met het vervolg, Horizon Europe, wetenschap en innovatie stimuleren in het bedrijfsleven en de academische wereld. Zo moet het concurrentievermogen van Europa groter worden.

Het programma Horizon Europe loopt tot en met 2027 en biedt uw organisatie kansen om subsidie aan te vragen voor projecten die aansluiten bij een van de drie pijlers. Die pijlers zijn vergelijkbaar met die van Horizon 2020. Ze omvatten:

  • excellent science om de wetenschap in Europa op topniveau te houden of te brengen;
  • global challenges and European industrial  competitiveness waarbij het gaat om de grote uitdagingen waar de EU en de wereld mee worstelen zoals gezondheid en klimaat;
  • innovative Europe, waar het gaat om innovaties die de economische positie van de Europese Unie versterken. In deze pijler is de European Innovation Council (EIC) opgenomen.

Nieuw bij Horizon Europe zijn de missies. Daarmee kan uw organisatie financiering ontvangen voor projecten die bijdragen aan het oplossen van specifieke maatschappelijke uitdagingen.Het gaat daarbij om partnerschappen die zich bezighouden met nieuwe manieren om uitbraken van ziekten te beheersen tot de ontwikkeling van groener openbaar vervoer en het versnelde gebruik van biobased producten. Horizon Europe is er voor organisaties die actief zijn in onderzoek, technologische ontwikkeling en/of innovatie in internationaal verband én voor individuele onderzoekers.

Meer informatie via team experts van RVO

Voor meer informatie over Horizon Europe is er een speciaal team beschikbaar, Internationale Research en Innovatie Samenwerking, team IRIS, Dit is het expertisecentrum van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor Horizon Europe en bestaat uit diverse adviseurs. Zij kennen de regels en wensen van de Europese Commissie en denken mee over de inhoud van projecten en samenwerking met projectpartners.

Bijlagen bij dit bericht