IBAN-overboekingen worden eenvoudiger

12 februari 2016 | Door redactie

Sinds augustus 2014 is heel Europa over op het International Bank Account Number (IBAN). Het IBAN in Nederland bestaat uit achttien tekens en is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Om dit nummer te versimpelen wil de Europese Centrale Bank (ECB) het IBAN gaan koppelen aan een telefoonnummer of e-mailadres.

Er is veel te doen geweest over het overgaan op IBAN (tool). Niet alleen is de overgangsdatum een aantal keren uitgesteld, maar ook was er veel te doen over omnummerdiensten van banken die waren stopgezet, wat malafide IBAN omrekentools tot gevolg had, waardoor de banken hun omnummerdiensten opnieuw beschikbaar stelden. Die omrekentools waren wel nodig want IBAN is een lang en ingewikkeld nummer. Dat maakt het overmaken van geld naar een (internationaal) bankrekeningnummer niet eenvoudig. Daarom wil de ECB een nieuw betalingssysteem ontwikkelen dat moet gaan gelden voor heel Europa. 

Geld overmaken via 06-nummer of e-mailadres

(Internationale) betalingen kunnen eenvoudiger gedaan worden als het IBAN gekoppeld is aan een alias in de vorm van een telefoonnummer of e-mailadres. In plaats van via de site van de bank een IBAN te achterhalen. kan iemand die geld wil overmaken snel via zijn contactenlijst in zijn telefoon of via adressen in zijn mailbox de ontvangende organisatie of persoon achterhalen. Het onthouden of invoeren van het IBAN is dan niet meer nodig. Om dit nieuwe betalingssysteem ingevoerd te krijgen, moeten er nog wel enkele technische en juridische obstakels in de verschillende eurolanden (tool) weggewerkt worden. Mogelijk moet zelfs wetgeving wijzigen, omdat in Europese landen verschillende regels gelden die het invoeren van een ander betalingssysteem in de weg staan. De ECB verwacht dat het nieuwe betalingssysteem uiterlijk binnen drie jaar ingevoerd zal zijn.