Innovatiebox goedgekeurd, percentage EIA verlaagd naar 55%

29 juni 2017 | Door redactie

De innovatiebox is onlangs goedgekeurd door de Europese Gedragscodegroep. Hierdoor wordt de energie-investeringsaftrek (EIA) verlaagd met een half procent naar 55% omdat er een dekking moest komen voor de toelating van biologische gewasbeschermingsmiddelen tot de innovatiebox.

De Europese Gedragscodegroep checkt of belastingmaatregelen niet leiden tot ongewenste belastingconcurrentie. Deze groep heeft onlangs de innovatiebox (tool) onder de loep genomen. De innovatiebox is bedoeld voor de bevordering van technische innovatie door bv’s. Als de bv aan de voorwaarden (tool) voldoet, kan deze profiteren van een fiscaal voordeel: innovatieve activiteiten zijn namelijk belast tegen slechts 5% vennootschapsbelasting. De aangescherpte innovatiebox is goedgekeurd door de Europese Gedragscodegroep.

Terugwerkende kracht voor verlaging

Door deze goedkeuring is ook de toevoeging van biologische gewasbeschermingsmiddelen aan de innovatiebox akkoord bevonden. Deze toevoeging wordt gedekt door een verlaging van het percentage van de EIA naar 55%. Deze wijziging uit het Belastingplan 2017 treedt op 1 juli 2017 in werking en werkt terug tot en met 1 januari 2017.