Innoveren met vouchers stopt in 2011

26 november 2010 | Door redactie

De populaire innovatievouchers, waarmee u een kennisvraag op kon laten lossen door een universiteit, hogeschool of onderzoeksinstelling, verdwijnen in 2011. Althans, als het aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) ligt. Hij wil deze subsidieregeling afschaffen omdat de overheid flink moet snijden in de kosten.

Hoewel de innovatievouchers erg populair en aantrekkelijk waren voor organisaties uit het mkb, moet er toch bezuinigd worden. Het ministerie van EL&I wil als compensatie voor de afschaffing van de innovatievouchers het budget voor de zogeheten Innovatieprestatiecontracten in 2011 opschroeven. Dit is een regeling waarbij een groep van 15 tot 35 organisaties samen subsidie kan aanvragen voor meerjarige innovatieprojecten op een bepaald terrein. Hierbij moet een non-profit-instelling het contact met Agentschap NL verzorgen.

Tweede Kamer stemt eind december

In een recente brief (pdf) van minister Verhagen van EL&I staat dat dit ten koste gaat van het budget voor de innovatievouchers. Hiermee komt (voorlopig) een eind aan een faciliteit die de afgelopen jaren populair was bij organisaties uit het mkb. Eind december behandelt de Tweede Kamer het voorstel.