Jaarverslag MIA en Vamil onlangs gepubliceerd

23 juni 2014 | Door redactie

Onlangs publiceerde de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) het jaarverslag over de MIA en de Vamil. In het jaarverslag zijn diverse praktijkvoorbeelden weergegeven. Met de publicatie ervan hoopt de RVO ondernemend Nederland te stimuleren tot het doen van meer milieuvriendelijke investeringen.

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investering (Vamil) zijn fiscale investeringsregelingen die belastingvoordeel opleveren voor uw onderneming als u investeert in innovatieve milieutechnieken. Uit het jaarverslag (pdf) blijkt dat Nederlandse ondernemers in 2013 met het voordeel van de MIA en Vamil maar liefst € 3,7 miljard hebben geïnvesteerd in innovatieve milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Bijna het hele budget is besteed aan Groene Groei-thema’s. Dat zijn biobased economy, afval, bouw, voedsel, mobiliteit, water, energie en klimaat.

Elektrische mobiliteit bijzonder populair

In totaal werd er in 2013 € 1,8 miljard geïnvesteerd in zeer zuinige en elektrische auto’s. Met de hulp van dit geld zijn ongeveer 49.000 voertuigen aangeschaft. In 2014 komen zeer zuinige auto's niet meer in aanmerking voor de MIA en Vamil. Welke maatregelen wel in aanmerking komen en hoe u zelf MIA of Vamil kunt aanvragen, leest u in de brochure milieulijst 2014 (pdf).

Asbestplaten vervangen door zonnepanelen

Een investering die in 2013 erg populair bleek te zijn, is het vervangen van asbestdaken. In totaal werd 1,2 miljoen vierkante meter asbestplaten gesaneerd en vervangen door ander materiaal. Een derde van deze nieuwe daken kregen bovendien zonnepanelen. De totale investering voor deze aanpassingen steeg van € 33 miljoen in 2012 naar € 71 miljoen in 2013.