Kabinet steunt innovatie steeds meer

3 oktober 2011 | Door redactie

Als u innovatieve werkzaamheden uitvoert kunt u vanaf volgende jaar profiteren van een nieuwe aftrek. De overheid betaalt met de Research & Development aftrek (RDA) namelijk een deel van de kosten die geen betrekking hebben op het loon, zoals exploitatie- en investeringskosten. De loonkosten voor de uitvoering van speur- en ontwikkelingswerk (S&O) blijft de overheid ook nog deels subsidiëren.

Voor de invoering van de RDA zullen een aantal specifieke subsidieregelingen voor innovatie verdwijnen. Welke dat precies zijn, is alleen nog niet duidelijk. U kunt in 2012 ook nog in aanmerking komen voor de S&O-aftrek. U hoeft dan minder loonbelasting/premie volksverzekeringen af te dragen over het loon van werknemers die voor u S&O-werkzaamheden verrichten. Het budget wordt hiervoor eenmalig met € 149 miljoen verhoogd. Dit komt dan bovenop het structurele budget van € 715 miljoen. 

Aanpassing loongrens S&O

Omdat het budget dit jaar al is overschreden, wordt de loongrens in de eerste schijf in 2012 tijdelijk verlaagd, waardoor u over een kleiner deel van het S&O-loon het verhoogde percentage van de eerste schijf kunt toepassen. Per 2013 wordt dit teruggedraaid.

2011-10-03 Afdrachtvermindering S&O